kalendáře A3 versus A4



Píšu sem můj názor na častý dotaz v diskuzích - na jaký formát vyrábět kalendáře na další rok, jestli na A3 nebo na A4.

Dělat si v počítači kalendář na otevřenou A3 tím si jen koledujete o malér.

Tím nejhorším je že si zavaříte nebo zamrazíte počítač, protože je to dost velké, často je tvoření na A3 při více vrstvách i o několika GB dat.
Navíc elementy nejsou přizpůsobeny tak velkým formátům a musíte je škálovat směrem nahoru, což dělá vždy neplechu.

A i když se vám podaří ten kalendář na A3ky vyrobit, je pak dost obtížné prorvat se na server 24printu protože je to datově dost objemné zvlášt 13stránkový kalednář budete při slabším připojení nahrávat půl dne - a řekněme si to na rovinu - tiskárna si to pak stejně optimalizuje sama zpátky na nějaké rozumné číslo :-)


Proto radím všem - vyrábějte si kalendáře v počítači na A4, jde tu totiž o to písmeno A které určuje určitý poměr šířky a výšky - a ne o to číslo za áčkem.
Když máte poměr stran v A(něco) tak vytisknete na o jedno větší A(něco) bez potíží. Ukládejte vždy na nejlepší kvalitu /nejnižší kompresi/.

Tvořte v A4 - formát A4 se totiž nejvíce blíží standardizované velikosti papírů i elementů použivaných ve scrapbookou a proto je tvoření kalendářů na A4 nejlepší možnou volbou.

Strana A4 by měla mít rozměr 297x210 mm při 300 dpi to obnáší 3508x2480 pixelů.

Dlužno podotknout, že ve většině verzích gimpu i fotošopu si můžete novou stránku A4 zvolit přímo při otevírání nového souboru v předvolbách (někdy se schovává v podskupině mezinárodních/international formátů) - a není tedy potřeba složitě vypisovat údaje o mm nebo pixeláži do kolonek šířky a délky.

Zároveň pokud takovou stránku tvoříte sami od nuly, dvakrát si poměr stran zkontrolujte, je to totiž ta zásadní hodnota, která určuje, že Vám v tiskárně něco neodříznou, nedeformují, nebo nezůstanou bílé pruhy.

Přeji krásné tvoření!!!