Čištění litinové smaltované formy bábovky do sbírky i na pečení



Takovou formu čistím na etapy, prostě chvilku čistím, pak ji odložím, a až se mi chce, tak pokračuju v čištění.
Drátěnkou to většinou nejde. Napečeniny se musí v horké vodě a saponátu ( jar, pur ) nechat zvláčnět. Namočím to přes noc a pak začnu s čištěním. Potřebuju přípravek na mastnou špínu a připečeniny , prodává se ve spreji a je to žíravina. Nastříkám na kousek formy a po chvilce si vezmu nejdůležitější nástroj - ostrý nůž - a začnu se škrábáním. Ostří špičky nože mám kolmo k povrchu formy. Musí se přitlačit, bolí z toho ruka. Kolem odprýsklých míst škrábu opatrně, pokud je smalt dobrý, neodprýskne. Uvolněné napečeniny průběžně oplachuju vodou. Čištění chce cit v ruce a trpělivost. Aby mi nerezavěly odprýsknuté části = natřu si ruce trošku sádlem, olejem, a bábovku mastnýma rukama pohladím. A aby mi bábovka nerezavěla ani uvnitř, tak ji po vyklopení upečené bábovky jen vytřu ubrouskem od zbylé mouky a pořádně ji umyju až před dalším pečením.



částečně odstraněný nános


vrstva připečeniny je pryč, bábovka je krásně modrá, trochu otlučená, ale mně se líbí.