PODZIMNÍ HÁČKOVANÁ ČEPIČKA



Maminečky, pro kladné ohlasy vkládám návod hned :-))). Čepička je háčkovaná z příze Camilla a spotřeba je docela veliká - dvě klubíčka na jednu čepičku pro batole s obvodem hlavičky 49cm. Háčkovala jsem háčkem č.2. ( bílým háčkem, který je běžně k dostání ve většině galantérií ). Hloubka naší čepičky je 17,5cm. Kytičku najdete v mém návodu na háčkovanou kytičkovou šálku, akorát jsem přidala ještě jednu řadu lístečků navíc s tím, že jsem jich v poslední řadě udělala 10. !!!!!!!!!!!! POZOR !!!!!!!!!!! Zjistila jsem, že asi méně utahuji než většina z Vás, protože v hobby fotečkách píšete že čepička v této velikosti pro udávané obvody nesedí (nám sedí úplně perfektně ), takže jsem to trošku sepsala a níže uvádím, na kolik vzorečků je dle vás třeba začínat. Čepička v tomto základním návodu, který jsem kreslila na první fotografii tedy odpovídá obvodu 45cm ( podle některých maminek ), ale Terezce to sedlo na obvod 49cm ( tzn.že podle nás připadá na 1vzoreček 4cm z obvodu hlavičky u natažené čepičky ), tak nevím - musíte si to prostě udělat podle toho, jak utahujete a z jaké děláte příze a také podle velikosti háčku. Základní návod je dělaný z 12ti vzorečků, takže v druhé řadě jsem dělala 24 DS. Pokud počítám s tím, že háčkuji volněji a ostatní utahují, měly by být čepky háčkovány takto: obvod 35cm začněte na 10vzorečků, 39-40cm/11vzorečků, 45cm/12vzorečků, 48-49cm/13vzorečků, 51cm/14vzorečků, 54cm/15vzorečků. Na každý vzoreček počítejte se dvěma DS ve druhé řadě, takže 10vzorečků=20DS ve druhé řadě atd...... .Doufám, že už nebudete muset párat, protože to by mě opravdu upřímně mrzelo. Víc než si myslíte. Znám to sama. Takže teď už to snad bude OK a kdyby snad byla čepička trošku větší, doporučuji dát do rantlíčku nahoru a dolů silikonovou gumičku, kterou prodávají ve větších galanteriích ( cca 5,-Kč/m ). Mám to vyzkoušené a je to opravdu supeeeer. Tak hurá na háčkování a nezapomeňte se pochlubit.



1/ 8ŘO, spojíme pevným okem 2/ 3ŘO ( nahrazuji 1DS ), 23DS, spojíme pevným okem 3/ uděláme 1 reliéfní KS a potom 3ŘO ( nahrazuje 1reliéfní DS ), do dalšího očka z předch.řady uděláme 3DS, do následujícího očka z předch.řady uděláme reliéfní DS, a stále opakujeme na střídačku dokola. Potom spojíme pevným okem. POZOR, v této řadě to hodně maminkám nevychází, proto si zkontrolujte, zda všechny liché DS z druhé řady přecházejí v reliéfní DS ve třetí řadě, a zda všechny sudé DS přecházejí ve vějířky. Většinou je chyba na začátku a konci řady - vypustíte tam nějaký ten DS a potom to nevyjde podle návodu. 4/ uděláme 1 reliéfní KS a potom 4ŘO ( nahrazuje 1reliéfní DS+1ŘO ) a potom do stejného očka uděláme ještě jeden reliéfní DS, dále uděláme do prostředního DS z těch tří z předchozí řady: 3DS, 1ŘO, 3DS, dále uděláme 2 reliéfní DS do reliéfního DS z předchozí řady a stále opakujeme dokola. Zakončíme pevným okem. 5/ následující řady děláme podle níže uvedeného vzorečku s tím, že začínáme od řady, která je označena dvojkou. Pokračujeme jak se to jeví, předpokládám, že návaznost vzorečku je každému jasná. Reliéfní DS navazují na reliéfní, vějířky navazují na vějířky. Začátek jsem dělala vždycky tak, že jsem udělala reliéfní KS a potom 3x nebo 4x ŘO a šev takto není vůbec vidět. Nikdo nepozná, kde se začínalo ( pokud to vyloženě nezkoumá zblízka ). Já jsem vzoreček háčkovala do výšky 14,5cm a potom jsem dělala rantlíček. Dělala jsem ho reliéfními polodlouhými sloupky - dva přední reliéfní a jeden zadní reliéfní ( jsou to takové ty DS, co se dělají na bekovce ). Udělala jsem celkem 7 řad. ČEPIČKA JE V REÁLU MNOHEM KRÁSNĚJŠÍ, NEŽ NA FOTCE.


Zde je vzoreček, ze kterého je čepulka dělaná :-))). Šipek u čísel si nevšímejte. Budete to samozřejmě háčkovat dokolečka dokola :-))).


toto je v předchozím popisu značka pro PŘEDNÍ RELIÉFNÍ DLOUHÝ SLOUPEK


PŘEDNÍ RELIÉFNÍ SLOUPEK. Takže pro maminky, které nevědí, jak na reliéfní sloupečky, jsem tady nafotila obrázek, kde je doufám dost jasné, kam pícháme háčkem. Nevedeme háček ani do očka, ani za přední nebo zadní nit, ale objedeme háčkem sloupeček zezadu dopředu, nabereme přízi a protáhneme ji za sloupečkem a potom klasicky pokračujeme. Dá se tak udělat jak krátký, tak polodlouhý i dlouhý sloupek.


PŘEDNÍ RELIÉFNÍ SLOUPEK


ZADNÍ RELIÉFNÍ SLOUPEK. Háček vedeme zezadu, objedeme bříško sloupečku a pokračujeme dozadu za pleteninu. Tam nabereme přízi, vytáhneme očko a doháčkujeme klasicky sloupeček. Rovněž se dá dělat KS, polodlouhý S, i DS.


RELIÉFNÍ SLOUPKY. Takhle to vypadá hotové - první ( zprava ) jsou dva přední reliéfní sloupky ( úplně první jsou 3 řetízková očka, kterými jsem začínala ) a druhé dva jsou zadní - podle barvičky je krásně vidět, kudy příze šla. Maminky, které to doposud neuměly, a teď už je jim to jasné, si budou moci uháčkovat KRÁSNOU BEKOVKU, kterou má v návodech paní Iveta Švorcová, ID 120445 :-))).


Fotečku na modelince si nemůžu odpustit :-))).


A ještě jedna :-))). Čepička mě tak nadchla, že u jedné nezůstane. Určitě uděláme víc barviček. Je hodně univerzální, takže když si uděláte světlou, tmavou a růžovou, tak máte čepulky ke všemu a kočičky budou parádnice.


Pohled shora. Čepička se vlní. Není to klasická placka, na kterou jste zvyklé. Nebojte se toho. Je to tak v pořádku.


Pohled shora u oblečené čepičky. Lepší foto bez blesku jsem neulovila a s bleskem by to nebylo dobře vidět. Moc to osvítí.


Tip pro ty, kterým vadí dirky na vrcholu čepičky - já jsem to prostě zašila :-))) a dobrý :-)))


a tady je krásný výtvor paní Lucky pro její Terezku :-)


a další nádhera od Lucky


a ještě poslední od paní Lucky - jsou nádherné a ty barvičky wow