Náročnější háčkovaná čepička



Čepička je háčkovaná z tenké příze, bohužel nevím název je to zřejmě acryl, maličko slabší než camilla, ale jemnější a měkčí, háčkem č. 2,5. Dělala jsem čepičku znovu a vyhovovala mi Glorie od Vlnapu (viz níže foto). Je trochu náročnější, jak na zhotovení, tak na pospis návodu, proto doufám, že to pochopíte, případně napište, zkusím vám poradit. Obvod čepičky v klidu vychází na 43cm, dcerka má obvod 47cm a čepičku v pohodě oblékne, ale fotit se nechce. Pro větší obvod použijte silnější háček nebo přidejte sloupky v kosočtverci, já mám v nejširším místě (tj. v překřížení) 20 rel. zadních sloupků. Nedoporučuji tuto čepičku začátečníkům, ale třeba se mýlím :o). Důležité je počítat a kontrolovat!!! Takže přeji hodně zdaru, ať se dílo daří, já ji dělala asi týden. A nezapomeňte se pochlubit svými výtvory.

Čepička v detailním postupu je dělaná z camilly, až jí dodělám - vložím ještě foto.

A výzvou pro ty extrémě šikové, které si s tím dají tu práci je udělat ty přední rel. dl. sl. a pecičky v jiné barvě!!! Já to ještě nezkoušela, ale snad se do toho taky jednou pustím =O)



detailní foto rozdílu příze - nahoře camilla, dole příze ze které je čepička na hlavním fotu (omluvte kvalitu, je to foceno při umělém světle a nešlo mi to zaostřit)


Holky, takto vypadá zbytek příze, ze které je čepička dělaná. Je to foceno při umělém světle, takže barva neodpovídá. Pokud byste někdo poznal co by to mohlo být, byla bych vám moc vděčná, protože maminky tady píšou, že jim čepička obvodově nevychází, takže je velmi důležitá zvolená příze. Mohla to být klubíčka po 50 g a spotřebovala jsem 3 klubka.


1 Řada: do stahovacího očka nahodíme 20 dl. sl., řadu ukončíme pevným okem (kdo nedělá stahovací očko, udělá klasicky 5 řet. ok)


2.Řada: 2 řet. oka, která nahrazují první přední rel. dl. sloupek, dále střídáme rel. dl. sl., začínáme i končíme rel. sl. zezadu, řadu ukončíme pevným okem ale přízi vedeme zespodu, tak jak je to na fotografii


3.Řada: 2 řet. oka, která nahrazují první přední rel. dl. sl, každý rel. dl. sl. zezadu rozháčkujeme na dva rel. zadní sl., takže máme vždy dva rel. zadní a jeden rel. přední sl., končíme dvěma rel. zadními sloupky a řadu ukončíme pevným okem opět vedeme přízi zespodu


4.Řada: řet. oka, která nahrazují první přední rel. dl. sl. a v této řadě budeme rozháčkovávat každý rel. dl. sl. zepředu POZOR včetně toho prvního, takže máme dva rel. dl. sl zepředu a dva rel. dl. sl. zezadu, řadu ukončíme pevným okem ( přízi vedeme zespodu)


5.Řada: 2 řet. oka, která nahrazují první přední rel. dl. sl. + jeden rel. dl. sl. zepředu, v této řadě rozháčkujeme vždy první ze dvou rel. dl. sl. zezadu, takže máme vždy dva rel. přední a tři rel. zadní sloupky, končíme 3 rel. zadní sl. a ukončíme pevným okem (přízi vedeme zespodu)


6.Řada: 2 řet. oka nahrazující první přední rel.dl. sl. a hned ho rozháčkujeme na druhý rel. přední sl. + jeden rel. dl. sl. zepředu, takto budeme rozháčkovávat každý první ze dvou rel. předních sloupků, takže budeme mít vždy tři rel. dl. sl. zepředu a tři zezadu, řadu ukončíme pevným okem (přízi znovu zespodu)


7.Řada: 2 řet. oka nahrazující první přední rel. dl. sl. + dva rel. dl. sl. zepředu a dále budeme rozháčkovávat vždy prostřední ze třech rel. dl. sl. zezadu, takže budeme mít vždy tři rel. přední a čtyři rel. zadní dl. sl., řadu ukončíme pevným okem (přízi vedeme zespodu)


8.Řada: 2 řet, oka, která nahrazují první přední rel. dl. sl. + dva rel dl. sl. zepředu, vynecháme první rel. dl. sl. zezadu a ***uháčkujeme dva prostřední rel. dl. sl. zezadu z předchozí řady, čtvrtý rel. dl. sl. opět vynecháme a uháčkujeme tři rel. dl. sl. zepředu, potom se vrátíme a uháčkujeme čtvrtý vynechaný rel. dl. sl. zezadu, pak nám tam vychází další čtyři rel. dl. sl. zezadu z předchozí řady, tak první a čtvrtý rozháčkujeme na dva (budeme jich tedy mít šest), potom vynecháme tři rel. dl. sl. zepředu a uháčkujeme první z následujících čtyř rel. zadních sloupků z předchozí řady, vrátíme se a uháčkujeme vynechané tři rel. přední sloupky*** - to co je mezi hvězdičkami budeme opakovat ještě čtyřikrát, přičemž po čtvrté uknočíme tak, že navážeme na první tři rel. dl. sl. zepředu pevným okem (přízi vedeme zespodu)


9.Řada: ***2 řet. oka, která nahrazují první přední rel. dl. sl. + dva rel. dl. sl. zepředu(jakoby tři přední rel. sl.), dva rel. dl. sl. zezadu z předchozí řady vynecháme a uháčkujeme další tři rel. dl. sl. zepředu, potom se vrátíme uháčkujeme druhý ze dvou rel. dl. sl. zezadu z předchozí řady, další rel. dl. sl. zezadu máme jakoby za za těmi třemi předními rel. dl. sl. (viz foto z rubové strany), tak toto rozháčkujeme na dva zadní rel. dl. sl., uháčkujeme 6 rel. dl. sl. zezadu, další rel. zadní sl. (je jakoby zase za třemi předními rel sl.) znovu rozháčkujeme na dva, vynecháme tři přední rel. sl. a uháčkujeme první ze dvou zadních rel. sl. z předchozí řady, vrátíme se a uháčkujeme vynechané přední dl. sl., od hvězdiček opakujeme do konce řady, kterou ukončíme pevným okem (přízi vedeme zespodu) – po skončení řady musíme mít na přeskáčku 6 předních rel. sl. a 12 zadních rel. sl. ( ty krajní jsou vždy za těmi předními) foto z lícové a rubové strany


"schovaný zadní dl. sl. " foto z rubové strany


ukončená 9. řada z rubové strany


10.Řada: 2 řet. oka, teď pouze z praktických důvodů :o),*** první trojici předních rel. sl. vynecháme a uháčkujeme až druhou trojici předních rel. dl. sl., pak se vrátíme a uháčkujeme první vynechanou trojici, tím se jakoby překříží, první zadní rel. dl. sl., který je zase takový schovaný rozháčkujeme na 2 zadní rel. dl. sl. a uháčkujeme dalších 5 zadních rel. dl. sl., potom uděláme pecičku a to tak, že do mezery mezi sloupky v předchozí řadě nahodíme 5 dvakrát nahazovaných dl. sl. na háčku máme šest oček a těmi protáhneme přízi, uháčkujeme 5 zadních rel. dl. sl. a znovu šestý (schovaný) rozháčkujeme na dva zadní rel. dl. sl., od hvězdiček opakujeme do konce řady, ukončíme pevným okem (přízi zespodu), kontrola - máme šest překřížených předních rel. dl. sl. pak sedm zadních rel. sl., pecičku a opět sedm zadních rel. dl. sl.


háčkování pecičky


11.Řada: 2 řet. oka, která nahrazují první přední rel. dl. sl. + 2 přední rel. dl. sl. ***(jakoby tři přední rel. dl. sl.), následně 16 rel. zadních sloupků, do čtnáctí zadních rel. dl. sl. z předchozí řady, přičemž vždy první a poslední rozháčkujeme na dva(pecičku úplně ignorujeme), potom tři klasické dl. sl. do překřížení a tři rel. přední dl. sl. od hvězdiček opakujeme do konce řady, končíme třemi klasickými dl. sl. vháčkovanými do překřížení a pevbným okem (přízi zezpodu) – kontrola 3klasické dl. sl.+ 3 přední rel. dl. sl. a 16 zadních rel. sl. sl. střídavě


12.Řada: 2 řet. oka, která nahrazují první přední rel. dl. sl. + 2 přední rel. dl. sl. (jakoby tři přední rel. dl. sl.), první rel. zadní dl. sloupek z předchozí řady vynecháme,*** druhý zadní rel. dl. sl z předchozí řady rozháčkujeme na dva, 12 zadních rel. dl. sl., další zadní rel. dl. sl. z předchozí řady opět rozháčkujeme na dva a poslední vynecháme, z tří klasických dl. sl. z předchozí řady uháčkujeme tři přední rel. dl. sl., vrátíme se zpět a vháčkujeme ten poslední vynechaný zadní rel. dl. sl a první, který je za dalšími třemi předními rel. dl. sl., následně uháčkujeme druhou z trojice předních rel. dl. sl., přeskočíme první zadní rel. dl. sl. (protože ten jsme již vháčkovali mezi dvě trojice předních rel. dl. sl.) a opakujeme od hvězdiček, končíme tři přední rel. dl. sl., vynechaný poslední zadní rel. dl. sl. z předchozí řady a první vynechaný zadní rel. dl. sl. z PŘEDCHOZÍ řady, ukončíme pevným okem ( přízi zespodu) – kontrola 3 rel. přední dl. sl., 2 zadní rel. dl. sl., 3 přední rel. dl. sl. a 16 zadních rel. dl. sl.


13.Řada: poslední řada, kde budeme přidávat : postup je stejný jako v předchozí řadě, pouze mezi dvěma trojicemi předních rel. dl. sl. máme 4 rel. zadní sl. – kontrola 3 rel. přední dl. sl., 4 zadní rel. dl. sl., 3 přední rel. dl. sl. a 16 zadních rel. dl. sl.


Pohled zhora V dalších řadách již nepřidáváme a přetahujeme zadní rel. dl. sl. z jednoho kosočtverce do druhého(vždy první a poslední rel. zadní sl.se přetahuje), přičemž pecičky dělám v místě kde mi vychází 14 rel. zadních dl. sl. a to mezi 7. a 8. sl. a v místě překřížení dvě pecičky a to mezi 7. a 8. a mezi 13. a 14. sl. (takže to vychází 7 zadních rel. dl. sl., pecička, 6 zadních rel. dl. sl., pecička a 7 zadních rel. dl. sl.)


Nakonec jsem udělala lem a to jsem střídala jeden přední rel. dl. sl. a jeden zadní rel. dl. sl.


14. Řada: 2 řet. oka, která nahrazují prví rel. přední dl. sl.+ 2 přední rel. dl. sl., následně vynecháme první zadní rel. dl. sl. a uháčkujeme 14 zadních rel. dl. sl. a poslední opět vynecháme, ***uháčkujeme první trojici předních rel. dl. sl. a teď se vrátíme a uháčkuje ten vynechaný zadní rel. dl. sl., uháčkujeme 4 zadní rel. dl. sl. a první zadní rel. dl. sl., který je za druhou trojicí předních rel. dl. sl., pak se vrátíme a doháčkujeme tu vynechanou druhou trojici předních rel. dl. sl., dále uháčkujeme 14 zadních rel. dl. sl. (ten první jsme již přesunuli, tak ten ne!!!) a opět vynecháme poslední a pokračujeme od hvězdiček - tím se nám bude jeden kosočverec rozšiřovat a druhý zužovat.... končíme 14 zadních rel. dl. sl., poslední vynechat, první trojici předních rel. dl. sl. , vrátit se pro vynechaný zadní rel. dl. sl. 4 zadní rel. dl. sl. a první zadní rel. dl. sl. vynechaný z PŘEDCHOZÍ řady za další trojicí, pevné oko. Takto budeme postupovat i u dalších řad, jen se nám bude měnit počet zadních rel. dl. sl. v kosočvetcích, tím jak je budeme přetahovat. Nezapomeňte na pecičky nebo jak navrhovala jedna maminka pecičky dodělat dodatečně a přišít.


jako první se s námi podělila o své dílko Lenka H. (LenHav) ID 132670..... opravdu moc krásná čepička


a ještě jednou stejná čepička na krásné modelce... moc jí sluší


další varianta čepičky od paní Idy S. (idule) ID 279986, myslím, že velmi povedená, čepičku dělala pro sebe, tedy dospěláckou a postup pro vás uvedla ve svém komentáři


... a ještě jeden pohled


další velmi povedený kousek od paní Lenky K. (Herminka80) ID 91692 čepičku trošku upravila, protože se jí nechtěla tvarovat, upravený postup najdete v komentářích


další parádní čepičky od Marie S. (stypka) ID 69505, má opravdu šikovné ručičky


...a malá modelka, čepička perfektně sedne - prostě frajerka :o)


opět jedna povedená čepulka od Zdeňky S. (ZdeSta) ID 287879


a ještě na modelce - tu sem prostě nemůžu nedat - je kouzelná....


šikovné ručičky má i Pavla D. (Bosacek) ID 79254, tady je čepička pro její princeznu


opět jedna povedená čepička od Jitky B. (JitkaBer) ID 194734


tak s touhle si paní Jitka B. (JitkaBer) ID 194734 opravdu vyhrála, fantazii se meze nekladou a tahle je opravdu perfektní


a ještě pohled zvrchu.... nááádhera


čepička se moc povedla paní Heleně S. (Spendahelda) ID 262751 a malá modelka je v ní prostě kouzelná


.... a ještě jeden pohled


nááádherná pro Barunku od paní Martiny B. (marpla) ID 20167


další povedená čepička, tentokrát od Petry K. (Petersonka) ID 301567


..... tak a tahle je moje..... podle vzoru paní Idy S. (idule) ID 279986 jsem si tuto čepku udělala pro sebe, ale jak říká manžel - nejsem typ na čepice, takže :o( .... ale co, je zima, tak mi bude aspoň teplo háčkovaná z příze Rio, háček 3,5 a naposledy jsem přidávala ve 12. řadě


krásná čepulka od Mariky S. (Diochi) ID 126868


náádherná čepička s bambulí od Lucie Žaludové (dražka) ID 197165


další skvostný výtvor zaslala Eliška K. (Eliss28) ID 185841


Nááádherné čepulky od paní Ivety D. (IvettD) ID 171738 ty musely dát ale zabrat


Nádherný komplítek od Lídy L. (lidal) ID 41373


tak jsem se na ní znovu vrhla, jen teď koukám, že těch bambulek jsem původně dělala víc, ale i tak se mi líbí, konečně jsem přišla na přízi ideální pro tuto čepičku a je to Glorie od vlnapu, stačilo mi jedno klubko, ale mohla být malinko delší :) ... mno uvidíme - dělala jsem ji tedy obvod 48 v klidu, a to tak že v nejširším místě kosočtverce jsem měla mezi předními sloupky 24 zadních


Kouzelná čepulka od Moniky Č. (monikanina) ID 137604


perfektní čepička od Anny Nádaské (háčkarka) ID 414400


opět povedený kousek od Lenky J. (deelfinek) ID 155996


s čepičkou si opravdu krásně vyhrála Ivanka M. (kotebodie) ID 44430