Pletení a zároveň splétání jedné části s druhou



Mé návody, prosím, neuveřejňujte jinde, děkuji.

Používám to např. při pletení ponožek nebo rukavic - v kostce je to v podstatě upletení spodní části a poté pletení vrchní části s tím, že ji rovnou splétáme s tou již upletenou spodní. Při pletení druhé části a splétání s první už nepleteme krajová oka, pleteme je stejně, jako všechna ostatní, tedy v lícových řadách hl., v rubových obr. V lícových řadách vždy nabereme za krajová oka první části jedno očko navíc, rubové řady přepleteme obrace. Jakmile se dostaneme na požadovaný počet ok a potřebujeme plést rovně, vždy první dvě po nabraném očku na začátku a poslední dvě před nabráním oka na konci řady spleteme (na začátku řady splétám hl. ang., na konci hladce). Pokusila jsem se to pro lepší názornost nafotit - pro tento účel si představte, že pleteme špičku ponožtičky, kdy máme deset ok a špička má být na 4 oka, dělala jsem to tak jako příklad.

Nepřeji si uveřejňování mých návodů na jiných serverech - děkuji.



Upleteme si spodní část až po místo, než budeme potřebovat úžit - po té při úžení v každé lícové řadě spleteme první dvě po krajovém na začátku ( hl. ang.) a poslední dvě oka před krajovým na konci řady (hl.), rubovou řadu přepleteme obr (u této první části ještě stále pleteme krajová oka). Toto zopakujeme v našem případě celkem 3x, abychom se dostali na ta 4 očka (samozřejmě podle potřeby, toto je jen pro náš příklad).


Spodní část máme hotovou, dostali jsme se na požadovaná 4 oka špičky a pojedeme „vrchem zpátky“ - přestáváme plést krajová oka a začneme nabírat zpátky.


Krajové oko spodní části, za které nabereme první oko…


…toto krajní oko napíchneme…


…nabereme vlnu a protáhneme - a máme první oko nabrané zboku, necháme si ho na pravé jehlici….


…a přepleteme k němu zbylá 4 oka z levé jehlice.


Na konci zase za krajové oko vrchní části nabereme stejným způsobem poslední oko řady.


Máme 6 ok, otočíme a rubovou řadu upleteme rovně obrace, tedy bez krajových ok.


Tento postup zopakujeme ještě 2x, abychom se dostali na potřebných 10 ok - poté máme špičku hotovou a budeme pokračovat rovně.


Aby se nám práce dále nerozšiřovala, vždycky po nabrání prvního oka zboku spleteme hl. ang. první dvě oka (na předešlém obrázku jsou bíle naznačená krajová oka, za která budeme nabírat nová, a černě ta, která budeme splétat)…


…přepleteme celou řadu a poslední dvě oka opět spleteme, tentokrát hl. (můžete na začátku i na konci splétat stejně, ale takhle to pak lépe vypadá), a zase nabereme 1 oko z boku, rubovou řadu opět přepleteme bez krajových ok rovně obrace.


A nakonec, když dopleteme do požadované výše, práci ukončíme jak jsme zvyklí. Zapošijeme zbylou nit a máme hotovo, bez sešívání.


Takto vypadá vzniklý „šev“.