pletená čepice a nákrčník i pro začátečnice



Je to lehounký vzorek z netu, upraveno dle sebe, takže se o návod ráda podělím s dalšími pletařkami, malé moc sluší, už se pouštím do kompletku pro sebe :-)
pletla jsem z vlny Yetti od Vlnapu na jehlicích 4,5+6,5 a šálu na č.10

ŠÁLA A ČEPICE:
KRAJKOVÝ VZOR:
1. řada: * 2 oka spleteme obrace, 1x nahodit*, mezi *-* opakujeme, až na jehlici zbývá 1 oko, to upleteme hladce. První řadu opakujeme do požadované délky – pozn. – vzor je pletený v každé řadě!


ŠÁLA - NÁKRČNÍK :
Přes dvě rovné jehlice č. 10 nahodíme přízi na 25 ok (přes dvě jehlice nahazujeme proto, aby byla první řada dostatečně pružná). Vytáhneme jednu jehlici a pleteme krajkovým vzorem – viz popis výše. Ve výšce cca 50 cm, oka VOLNĚ uzavřeme, sešijeme za krajová oka do "roury" a libovolně pošijeme malými bambulkami - dělala jsem na vidličce dle inspirace tady na MMB :-) - super nápad, je to hned :-), nahoře jsem všila silikonovou gumičku, aby dobře drželo u krčku.. ale na volno, aby to moc zase nestahovalo :-)


ČEPICE:
Pleteme v lícových a rubových řadách a šev sešijeme. Na jehlici č. 4,5-5 přízí Yetti nahodíme 65-72 ok. Pleteme jednu řadu hladce. Dále pleteme 2 oka hladce/ 2 oka obrace. Patentem pleteme do výšky 6 cm. Změníme velikost jehlic na č. 6-10, jak to chceme mít moc volné, já pletla na vel.6 a v následující lícové řadě pleteme hladce, SOUČASNĚ rovnoměrně ujmeme 5-5 ok = 63-67 ok. Dále pleteme KRAJKOVÝM VZOREM – viz popis výše. Ve výšce asi 23-25 cm spleteme vždy 2 oka obrace. Ujímání opakujeme ještě v následující řadě, přízi ustřihneme a protáhneme zbylými oky.

DOKONČENÍ:
Čepici sešijeme za přední část krajových ok., dozdobíme bambulkami dle vkusu :-) my máme vzadu jednu 5cm průměr a vepředu tři 1,5cm jako na nákrčníku



1


2


3


4


5


6


7


pro Beátku v barevnějším provedení :-)