Trojcípá pletená čepička s podšitím



Tak jsem se rozhodla, také nějaký ten návod vytvořit a né je jen používat :D. Takže jsem zvolila něco jednoduššího pro začátek. Předem děkuji za inspiraci na háčkované autíčko Heleně J. (Helu) ID 105261

Tato čepička je velmi jednoduchá i pro začínající pletařky. Plete se na pěti ponožkových jehlicích, ale jde to i na kruhové jehlici, pokud se tedy chcete vyhnout švu. Pokud byste nezvládly plést na 5 můžete plést i na 2 jehlicích a po upletení prostě sešijete.

Použila jsem bavlněnou přízi Camilla a jehlice č. 3. Podle toho jsem volila i počet ok, pokud použijete silnější přízi a jehlice, budete muset zmenšovat. Já začínala na 132 ok a výsledný obvod by měl být asi tak 52-53 cm. Pozor čepička se bez podšití bude zdát mnohem větší, protože bude dost pružit, ale podšití ji urdží v požadované velikosti. Každopádně by měl být počáteční počet ok dělitelný 3. Pletla jsem tedy vždy 2 oka hladce a dvě obratce až do požadované výšky ohrnutí, u mě to bylo 15 řad a pak upleteme dvě řady pouze hladce. Tím že pleteme na 5 jehlicích, pleteme stále jen z líce, na dvou jehlicích musíme plést tak, jak se práce jeví, tedy líc hladce a rub obratce. Po dvou řadách pleteme opět 2 oka hladce a 2 obratce, jen v opačném pořadí. Tam kde bylo do teď pleteno hladce, bude nyní obratce a naopak. Stačí pouze kousek u mě to bylo10 řad. Dvě hladké řady mezi, nám umožní krásně lem ohrnut a nemusíte mít strach, že se bude schrnovat. Dále pleteme pouze hladce až do požadované výšky, nikde neujímáme ani nepřidáváme, je to opravdu jednoduché. Já skončila po 19 cm od ohybu. Počítejte s tím, že pokud čepičku podšijete, tak je lepší mít 0,5cm navíc. Sešití je vidět na jednotlivých obrázkách.
Doufám, že to bude dost srozumitelné, kdyby něco, tak se ptejte :D!!

Těším se na vaše výrobky !!!

Teď jsem jí zkoušela udělat ještě jednou pro sousedovic Adélku a oni jí nechtěly podšívat (měly teplejší přízi) a protože podšití opravdu čepici zabrání v tom, aby se vytahovala, tak je potřeba opravdu ten obvod udělat menší než jaký uvádím já. U Adélky jsem pletla na jehlicích vel. 4 a na obvod 48-49 cm jsem začínala jen na 96 ok.



Detail lemu s ohrnutím


Po ukončení si práci rozpočítáme na 3 díly a ty pak následně rozdělíme na půl, takže dostaneme 6 stejných dílů. U mě to dělalo 6x22 ok. Oddíly jsem si oddělila nítemi.


Je vlastně jedno kde začnete, prostě od jednoho označeného místa sešijete první třetinu, mělo by to být 22 ok a skončíte u dalšího označení.


Totéž uděláte na druhé straně, a zbyde vám jen poslední třetina na sešití. Po šesití poslední třetiny, je vlastně čepička hotová. Můžete přidat střapečky nebo bambulky.


K podšití používám flanel,ale volba materiálu je jen na vás. Odměříme si pruh o 2 cm delší než je náš požadovaná obvod, u mě to bylo 54cm. Přeložíme a sešijeme tak, abychom dostali válec o šířce 26 cm.


Válec si našpendlíme stejně jako prve čepičku na tři přeložené části. Pak vrchní část sešijeme.


Čepičku naruby přiložíme k podšití a v cípech sešijeme pleteninu s podšívkou. Stačí opravdu jen cípy a pak možná na sředu, kde se to všechno sbíhá, jen pár stehů, aby se to nehýbalo.


Takto vypadá po sešití z rubu....


Teď už jen našpendlit u dolního okraje a přišít. Já používám tuto připlétací elastickou nit. Netrhá se a snáší pohyby díky své elasticitě. Pokud chcete na čepičce aplikaci, pak jí samozřejmě musíte našít dřív, než jí podšijete. Možná je ještě dobré protáhnout elastickou nit i ohybem, aby čepička hezky přiléhala.


Tak a je hotovo!!!


Na majiteli :D


Tak první vlaštovka od Lucky ID 301641. Povedla se!!


Jedna úžasná háčkovaná od Michalky (ID 216493). Krásná práce!!!


Tak jěšte jedna pro Adélku od vedle...


A další kousek od Petry S. (Strepe1) ID 360191