Krásný bublinkový vzorek nejen na jaro pro začátečníky



Vítám Vás na mých stránkách, na Vaši velkou žádost dnes vkládám pro změnu pletený vzorek vhodný na čepičky, šály, ale i svetříky..dá se využít spíše na jaro, protože je hodně vzdušný, ale můžete jej využít i na zimu jako já a čepičku vypodšít..

Je to velice jednoduchý vzoreček, zvládne ho každý, kdo trochu pletl !!!

Pletla jsem přízí Tango na jehlicích č.7, proto hned ze začátku dávám radu, jak zjistit potřebné množství očí pro Vaši čepičku..je to jen rada..udělejte si zkušební vzorek ze 16ok +2krajové a uplette si 8 řad..Moc času to nezabere a hlavně se pak vyvarujete párání..Se zkušebním vzorkem lehce spočítáte na kolik ok začít a vyzkoušíte si vzoreček..

Vzoreček musí být dělitelný 8, já měla 40+2 krajová oka. Prosím počítejte s tím, že je nutné čepičku vypodšít, tak si připočtěte o pár očí navíc.
Ještě jedna věc pletla jsem sice na kruhových jehlicích, ale byli dost dlouhé a tak jsem nemohla pléct dokola, pletla jsem rovně a pak čepičku nakonec sešila, proto uvádím řady lícové a rubové..
V případě pletení dokola budou muset být rubové řady pleteny obrace...

Budeme potřebovat dvě vlny jednu tmavší a jednu světlejší..

Začala jsem na 40očích na obvod asi 48-49cm upletla jsem rantl 2 hladce, 2 obrace.

Vzorek začneme barvičkou světlejší v mém případě růžovou (ještě jedna technická na konci řady jsem přidala jedno oko, aby mi lépe vycházel vzoreček , protože v jedné řadě vychází na konci nahození a tak jsem tam přidala jedno hladce..je to jen dopoporučení, nemusíte to dělat..měla jsem tedy 41+2krajová oka)

1 řada - líc - růžová - hladce

2 řada - rub - bordová (tmavší vlna) hladce

3 řada - líc -bordo - 1okr.oko a pak opakujeme 6ok hladce, nahodit,1 hladce, 2x nahodit, 1 hladce, nahodit a zase 6 ok hladce...na konci vyjde 6 ok hladce a krajové oko

4 řada - rub - růžová - celou řadu pleteme hladce, přičemž nahození pouštíme z jehlice a následující oko povytáhneme(zvláště oko před a za dvojitým nahozením)

5 řada - líc - růžová - hladce

6 řada - rub - bordo - hladce

7 řada - líc - bordo -1krajové oko, 2 hladce, ( nahodit, 1 hladce, 2nahodit, 1hladce, nahodit, 6, hladce) postup v závorce opakujeme a na konci řady nám místo 6hladce vyjdou jen 4 hladce a krajové oko

8 řada - rub - růžová je jako čtvrtá řada

Těhle 8 řad stále dokola opakujem..

Po 6 bublinách jsem začala ujímat a to tak, že líc i rub jsem pletla hladce a střídala po dvou řadách barvy. První lícová řada ujímání bylo, že jsem každý 4očko spletla, v další řadě rubové jsem splatla každý 3oko, ale dělala jsem to mezi ne to spletení nad spletením předcházejícím.
Další řada vyměnit barvy a každé druhé oko spléct hladce a tak budete pokračovat až Vám zbyde pár oček, mě jich zbylo asi 10..ustřihla jsem vlnu, ale dostatečně dlouhou, budeme s ní pak zašívat..šnůrku jsem protáhla pomocí háčku zbývajícími očky a stáhla, pak už jen stačí otočit čepičku zrubu a sešít ji nebo sháčkovat...dozdobit bambulí a pokud chcete, já jsem pak přiháčkovala ještě ouška dozdobila střapečky...

Věřím, že se Vám vzoreček bude líbit, zvládnete ho a zašlete mi fotečku Vašich prací, budu se moc těšit..
Samozřejmě budu ráda za jakýkoliv dotaz nebo připomínku..ráda poradím



ukázka jak 2x nahodit


tady je vidět nahození 1 hladce, 2nahoz, 1hladce..dále pak pokračujeme 6 hladce


Spuštění nahozeného očkajednoduše jej sundáte z vidlice a necháte jakoby utéct- spustit


povytažené spuštěné oko


Všechny očka po spuštění nahození a po vytažení..já si je většinou potom po pár řadách ještě ručne doupravila - pořádně povytáhla


líc šály


detail vzorečku


rub šály


Tohle je zkouška vzorečku z Kačenky na jehlicích č. 3,5. Je to na 24očí + 2 krajové..šířka je 13 cm a výška při 20řadách činí 8cm..Třeba to někomu pomůže při vypočítání kolik máte udělat očí..


Čepička v akci


Hotový komplet


Ještě jednou na modelce


bublinková souprava


Ještě na modelce


Krásná práce od paní Vladimíry K. ID396230


Nádherná soupravička od paní Vladimíry K. ID 396230