Literární kavárna MMB - Jak si vybrat správnou čtečku 3.5.2012

Takže obecně
čtečka knih neboli ebook reader je přístroj, který používáme ke čtení knih v elektronickém formátu tzv. ebooků.
"Pravá" čtečka by měla mít nepodsvícený !!! displej typu eink, pearl ink, wizplex atd. Tedy ne - LCD,TFT a podobně. Paperwhite a PB 623 nejsou podsvícené,ale nasvícené - po obvodě displeje jsou miniaturní diody, vlastní displej je pořád nepodsvícený eink.
Nejčastějšími formáty ebooků je Doc,TXT,PDF, stále častěji mobi/prc (speciální formát pro čtečky Kindle) a pak formáty pro čteční v mobilech jako je třeba epub.
Dělají se displeje o rozměrech 5 a 6 palců (ten je nejčastější) a pak pár větších úhlopříček,ale tam jsme na ceně 10 a více tisíc.
Pozor, displej je velmi křehký, náchylný k prasknutí (více než mobily) takže je nutností ochranné pouzdro. Jediný Pocketbook 360 ho má již integrovaný ve čtečce, k ostatním si musíte dokoupit nějaký obal, ať už z kůže nebo plastu. Takže počítejte ještě s tímto výdajem a také s váhou obalu, který musíte ke čtečce přičíst. U koženého pouzdra to už může být výrazný rozdíl ve váze.
Nabíjí se buď přes počítač a nebo je součástí, případně se dá dokoupit klasická nabíječka.

Aby nedošlo k nedorozumnění, pochopitelně ebooky lze číst i v mobilech, tabletech a čtečkách s Tft a lcd displejem,ale je to téměř vždy na úkor komfortu čtení, při delším čtení vás budou bolet oči.

Zkušenosti ostatních majitelek:o)


Dáša (Dadula118)
Mám Kindličku 3 a jsem s ní moc spokojená.Asi taky možná proto,že jsem v ruce jinou neměla
Používám ji jen na čtení a občas si pustím Mp3.net nepoužívám,protože mě rozčiluje,jak je pomalej.-D
Převádění formátů mě nevadí,když mám knížek víc,udělám to všechno naráz a je to:-d
Tot asi vše

Jarmila Kremplová (Chemlona)

Pocketbook 360plus + přečte obrovské množství formátů ,zatím jsem nemusela nic co jsem si stáhla konvertovat.
+nemá vůbec žádné problémy s českou diakritikou
+díky G senzoru se dá libovolně otáčet a přehazovat z pravé ruky do levé a zůstává zachován komfort ,pohodlného otáčení stránek
+písmo se dá zvětšit až téměř na centimetrová písmena
+při čtení vidím kolik je hodin a vidím kolik procent knihy mi chybí do konce
+když mě zaujme nějaký text můžu si udělat přímo ve čtečce poznámku
+občas se mi stane ,že zapomenu jméno nějaké postavy a nevím o koho se jedná ,nemusím složitě listovat zpět ,ale stačí když si ono jméno zapíšu do Hledat a čtečka sama mi najde konkrétní stránku ,kterou potřebuji a hned jsem v obraze ))
+v knížce si můžu udělat až 30 záložek
+jako asi jediná na trhu , má tato čtečka pevný ochranný kryt
+má wifi ,považuji ji ,ale za zbytečnost a vůbec nepožívám
+má několik her ,které rovněž považuji za zbytečné ,ale při dlouhém čekání u lékaře ,jsem ji dala nudícímu se synovi a ten je ocenil ))
+několikrát jsem narazila v textu na cizí slovo a velmi dobře mi posloužil zabudovaný slovník.Tuto funkci určitě ocení čtenářky cizojazyčných knih.Dostupných je celkem 13 jazyků.
+poslední dobou jsem Pocketku začala používat i k ukládání receptů na MMB
+má české menu ,které tolik oblíbené Kindle nemají
-oproti většině čteček má jen 5\" displej ,ale já osobně to nepovažuji za problém ,jen častěji musíte otočit ,ale otáčení stránek je svižné
+paměť si můžete rozšířit o SD kartu
+výrobce udává ,že čtečka na jedno nabití vydrží 8000otočení stránek ,já dobíjela před 14 dny a stále mi svítí ještě dvě čárky z pěti a používám ji denně.Při připojení k wifi se vybíjí rychleji.
Shrnutí- jsem ráda ,že jsem si koupila právě Pocketbook 360 ,je to má první čtečka ,vybírala jsem dlouho a tato ze začátku nepatřila vůbec k favoritům.Pocketka si mě však svojí bezproblémovou obsluhou tak získala ,že hodlám zůstat této značce věrná i do budoucna.Určitě ji doporučuji tomu kdo si chce číst a ne formátovat a tomu kdo si moc nerozumí s technikou.

Zdena Lehká (Žabada)

Čtečka Ereading
Nejsem si jistá, jestli bych si ji znovu koupila z těchto důvodů:
1) Velmi často přeskočí při otáčení 2 stránky nebo musím naopak zmáčknout několikrát, aby vůbec otočila
2) Někdy se zblázní a nejde s ní vůbec hnout, musím ji úplně vypnout
3) Někdy vůbec nezobrazí následující stránku knížky( hodně se mi to stávalo u Sedmého smyslu ), prostě ji to úplně přeskočí, jako kdyby neexistovala – jak mi děvčata na MMB poradila – chce to čtečku vypnout, pak tu stránku ukáže
Ale po dvou předešlých a podstatně horších ( Crono a Jinke Hanlin V3+, která se rozbila hned při druhém spuštění ) zaplať pánbůh, za ní (že aspoň funguje J)

svojí ani nepopisuju, už se neprodává,ale mám starší verzi Pocketbook 360 co má Jarka a můžu se podepsat pod to co psala.
Zkusím ještě od boku zrecenzovat Kindle, ať už 3 nebo 4

-nákup z Usa vyjde o fous levněji než u nás,ale máte jen roční záruku a reklamaci musíte řešit přímo v USA
- Kindle má super displej, se stejným typem displeje jsou ostatní čtečky mnohem dražší.
- přečte téměř všechny formáty ALE nepřečte formát doc (word). Tyto ebooky musíte převést do formátu který zvládne. A to buď sám (např. přes program Calibrum nebo on line konvertor) a nebo zaslat na speciální mail amazonu, kde vám soubor převedou a zašlou zpátky. Nedávno jsem zaslechla, že Amazon od určité doby eviduje, jaké soubory vám převedl. (Ano jsem paranoidní,ale nechce se mi nechávat někde důkaz, že mám ebooky né uplně právně košer...)
- ovládání je v angličtině, lze snad nahrát češtinu,ale zase je to zásah do softwaru, nevím jak by to pak bylo s reklamací.
Můj osobní názor je, že Kindle je dobrá volba pro lidi co se nebojí počítače, dokáží si pohrát s formáty a nevadí jim angličtina. Asi bych ho nepořídila třeba mamince atd. Volila bych pak spíš Pocketbook nebo Sony.

Pokud máte někdo jiný typ čteček a chcete se podělit s osobními zkušenostmi, napište do komentářů, budeme jen rády.

ZDROJE EBOOKŮ http://www.ebook-ctecky.cz/zdroje-knih-v-elektronicke-podobe-a25