Chleba - pečený v římském hrnci



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

podle Zuzany Kolowratové (Bzukova2) - 380 ml vody, 1,5 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1,5 lžičky cukru, 3 lžičky soli, 360 g hladké mouky, 215g žitné mouky chlebové, 75g pšeničné celozrné mouky, kmín, droždí - 1 a 1/2 lžičky

POSTUP PŘÍPRAVY

Po vykynutí těsta v pekárně jsem "uplácala" šišku a nechala ještě kynout. Mezitím jsem namočila hrnec. Asi po dvaceti minutách jsem vodu vylila, hrnec vyložila pečícím papírem, dala pecen, potřela slanou vodou, přiklopila víkem a šoupla do studené trouby. Hrnec je veliký, takže když je i s víkem, musí být v troubě "až na zemi". Pekla jsem asi na 160 st. - 45 min. Potom jsem víko sundala, znovu potřela slanou vodou a dala ještě péct na mřížku na 175 st. na 30 min. Po vytažení z trouby následovalo třetí potření slanou vodou.

- před vložením do trouby
- upečený
- už chladne :-) Musím se pochválit, povedl se!