Sádlové koláčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

15dkg vepřového sádla,15dkg mletého cukru,10-15dkg kakaa (podle toho, kdo jak má rád hořké),15dkg hladké mouky, marmeláda na ozdobení do dolíku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechno spojíme a rychle vypracujeme hladké těsto-ono je to taková paplanice, jak se zahřeje rukou, dáme je vychladit do ledničky-cca 4hodinky, pak nabírám vrchovatou kávovou lžičku rychle vykoulím kuličku a dávám vedle sebe (ne natěsno!) na plech na pečící papír. Otočenou vařečkou pak vymáčknu do každé kuličky uprostřed dolík a dám do trouby na 130-140´C upéct-usušit asi tak 15minut. Kuličky se trošku rozplácnou a vznikne takový kopeček uprostřed s dolíkem. Někde se stane, že boky trošku popraskají, vůbec to nevadí, zatím jsem se nedopátrala proč, ale myslím si, že je to dané sádlem a moukou a to asi nijak neovlivníme. Koláčky necháme vychladnout a do každého dolíku kápnu rozehřátou rybízovou nebo malinovou marmeládu-jde o to, aby byla pikantní, nechám do druhého dne, marmeláda zaschne a je hotovo. Nejlepší jsou,když se uloží opravdu v chladu. Sádlo v nich není chuťově poznat a úplně se rozplývají na jazyku. Babička někdy dávala místo marmelády do dolíku bílý ušlehaný bílkový sníh s cukrem. Je to sice okatejší, ale máme raději variantu s marmeládou. Práce s těstem je taková piplačka,protože sádlo ryhle v ruce měkne. Ale je to fakt dobrůtka.