LUXUSNÍ SVÍČKOVÁ OMÁČKA OD MAMINKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hovězí maso ( zadní, falešná svíčková, pravá svíčková nebo roštěnec ), sůl, olej, mrkev, celer, petržel, cibule, koření ( tymián, bobkový list, nové koření, pepř, zázvor ), masox, šlehačka, zakysaná smetana, mléko, hladká mouka, citron, plnotučná hořčice, cukr.

POSTUP PŘÍPRAVY

Naložení masa : Hovězí maso posolíme, posypeme kořením a pomažeme máslem nebo olejem. Vložíme do pekáčku a přikryté necháme asi 1-2 dny uležet. Pokud nebudeme nakládat, postup je takový : Hovězí maso celé posolíme a zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka a kostičky nakrájenou zeleninu. Vše po chvíli podlijeme vodou, přidáme koření a masox. Dáme péct v hlubokém pekáčku.
Když je maso skoro měkké, vyjmeme ho a nakrájíme na plátky ( pozor - použijte hodně ostrý nůž a maso nekrájejte po svalu, jinak se rozdrobí ). Plátky přikryjeme zeleninou a necháme dopéct doměkka. Když je masíčko úplně měkké, vyndáme ho ze zeleniny stranou. Vyndáme také bobkové listy a nové koření ( pár kuliček klidně může zůstat ). Zeleninu řádně rozmixujeme na kaši. Přendáme do normálního hrnce a přivedeme k varu. Přilijeme směs ze šlehačky, zakysané smetany, hladké mouky a mléka a řádně promícháme a povaříme. V malém hrnci si připravíme z 5 kostek cukru karamel, který nalijeme do omáčky ( pokud bylo více mrkve, není karamel potřeba ). Omáčku dochutíme šťávou a kůrou z citronu, 4 lžičkami plnotučné hořčice, podravkou, popř. cukrem a solí. Nakonec vložíme maso a prohřejeme ho.
Podáváme samozřejmě s houskovým knedlíkem, zdobíme šlehačkou, plátkem citronu a brusinkami.
BEZKONKURENČNÍ!!! DOBROU CHUŤ!!!

Svíčkovou dělávám ze zadního hovězího nebo z falešné svíčkové - maso není prošpikované záměrně - nemáme špek rádi.... Ještě lepší výsledek je, když maso 1-2 předem naložíte ( maso posolte, posypte kořením a pomažte rozehřátým máslem nebo olejem a nechte v pekáčku - chuť koření se dostane i dovnitř masa a máslo jej zjemní...)
Maso ze všech stran posolíme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran....
K masu přidáme nakrájenou zeleninu - cibuli, mrkev, celer a petržel. Přidáme také koření - pepř, tymián ( toho dost ), zázvor, bobkový list, nové koření ) a necháme chvíli restovat....
Všechno přesypeme do pekáče, maličko podlijeme vodou. Můžeme přidat masox, ale není to nutné.... Pekáč přikryjeme a dáme péct na 250°C , dokud maso nezměkne - já peču cca 2 hodiny ).
Měkké maso nakrájíme na plátky....
Zeleninu rozmixujeme buď v mixéru, nebo pomocí ručního ponorného mixéru - Nové koření a bobkový list ale před rozmixováním vyndáme ).
Rozmixovanou zeleninu dáme do hrnce a přivedeme k varu.
V misce si rozmícháme šlehačky, zakysanou smetanu s trochou hladké mouky a přes cedník nalijeme do zeleninové kaše.
V malém hrnku si připravíme karamel ( omáčka získá krásnou barvičku ) - na sucho necháme rozpustit 5 kostek cukru nebo 5 čajových lžiček - necháme trošku zčervenat a rychle zalijeme vodou - pozor, hodně to zasyčí !!!! Pak nalijeme do omáčky. Dále dochutíme šťávou a kůrou z 1 citrónu, plnotučnou hořčicí, solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem, zdobíme plátkem citrónu, šlehačkou, kdo má rád, vylepší si chuť brusinkami.... Dobrou chuť přeje LUCKA !!!