NEJRYCHLEJŠÍ LILEK



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

lilek *** olivový olej *** strouhaný sýr *** troška granulovaného česneku

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejrychlejší příprava je v mikrovlnce s funkcí Crisp (Whirlpool, kombinace mikrovln, grilu a "pánve")), ale lze i v troubě nebo na grilu:

Lilek nakrájíme na tenké plátky (žádné solení a okapávání, to je nesmysl, lilek pak zvlhne a zhoubovatí fuj hnus) a naklademe na crisp pánev (gril, alobal, plech...) vymazanou olejem. lehce poprášíme česnekem a zasypeme sýrem (aby byl na všech lilcích). Crispujeme 3-4 minuty (nebo grilujeme / pečeme, než je sýr celý rozpuštěný a lilek zvláční), pár minut necháme zavadnout (sýr trošku zpevní a není to žhavé) a je to. Je to dobré i studené (zjistila jsem, když jsem to omylem zapomněla v troubě - jinak to zmizí obvykle hned)

Je to lehounká večeře nebo mňamka k vínu - větší plátky si každý může zarolovat jako minipalačinku / jednohubku - v této podobě to miluje i naše dvou a půl letá dcera (doufám, že mne za to někdo neukamenuje :-))) (((ale víno k tomu neupíjí :-))))

Podobně lze udělat plátky rajčat s nivou a bazalkou, cuketu s česnekem, žampiony v oleji s česnekem a petrželkou, apod.)

Plátky jsou nejchutnější co nejtenčí - stačí tak 2mm.
Plátky bychom měli mít jen v jedné vrstvě nebo pouze s minimálními přesahy.
Pokud grilujeme na Crispu, stačí olejem vymazat pánev (a posypat sýrem). Při grilování "venku" - na kameni, kontaktním grilu apod., je lepší potřít olejem obě strany (lehce, jinak lilek saje jako houba) a sýrem sypat až po otočení plátku. Je možno použít i sýr ochucený (v tomto případě je nafocen strouhaný sýr s bazalkou), nebo ho naopak vynechat - pak ale je nutné mít olejem potřené obě strany a lilek ochutit jinak - česnekem, pepřem, oblíbenými bylinkami a kořením....
Vše je hotovo doslova za pár minut...
... a nemusí zůstat jenom u lilku :-)))