domácí tvarůžky (výroba)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg !!nízkotučného!! tvarohu (měký balený jako máslo) , 1-2kolečka originál olomouckých tvarůžků (zbytek balíčku sníte), 3 pol.lžíce soli, podle chuti můžete dát i kmín (není podmínkou)

POSTUP PŘÍPRAVY

Tvaroh, opravdu nízkotučný z jiného to nejde, dáme do mísy !ne kovové! ke které máme poklici (aby vás to neodstěhovalo k sousedům) přidáme sůl a na drobno nakrájená kolečka tvarůžků a kmín pokud chcete. Vše důkladně promícháme a necháme v teple zrát asi týden. Pokud je teplo může to trvat i míň. Musí z toho být taková mazlavá hmota, ale tu změnu poznáte, protože se to musí alespoň jednou denně promíchat. Ta hmota jde po týdnu mazat na chleba a pokud jí nesníte jen tak budeme pokračovat ve výrobě tvarůžků.
Naposledy pořádně promícháme náš smrádeček a jdeme na to. Do ruky nabereme trochu hmoty a uplácáme z ní koláček nebo váleček (ale ten se někdy láme) čím nižší placka tím rychleji dozrává a vy budete jíst. Dáte buď na talíř nebo na nerezovou mřížku.Ne na železo už jsem to udělala a obtiskli se mi tam černé proužky :-( . Poku máme na talíři jenutné je každý den otočit jinak je necháme takto asi 4 dny.Oni oschnou na povrchu. Pak je vykoupeme v pivě nebo slané vodě a dáme do chladna nejlépe asi 14-18°C. každý den nebo aspoň obden je vykoupeme v pivě nebo slané vodě. za 7-10dní by jste už mohli mít v večeři své vlastní tvarůžky. Na fotce jsou po uplácání zralé jsem nefotila většinou se moc rychle sní.
Je to trochu delší proces ale je to paráda. Cena těchto tvarůžků je asi 120,-Kč za kg a v obchodě je to asi o 100,- víc pokud nejsou v akci.
Dobrou chuť vytrvalým :-)
P.S. mám moc velký formát fotek nejde to vložit pokusím se to vylepšit snad.