Mandlový dort (možný i jako DIA)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience na korpus (malá dortová forma): 4 vejce, 200 g mandlové pasty Almendrina (pro DIA verzi dortu použijeme mandlovou pastu slazenou fruktózou), 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva Ingredience na krém: 1 mascarpone (250g), 3 lžíce mandlové pasty Almendrina (pro DIA verzi dortu použijeme mandlovou pastu slazenou fruktózou), 1 lžička vanilkového extraktu (nebo přímo vanilka)

POSTUP PŘÍPRAVY

Předehřát troubu na 170°C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem.
Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s mandlovou pastou ušlehejte do světlé pěny. Sníh z bílků opatrně vmíchejte do žloutkové pěny a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalejte do formy a pečte při 170°C cca 40 minut (záleží na troubě, je lepší vyzkoušet nakonec špejlí).
Mezitím si připravte krém.
V míse ušlehejte mascarpone s mandlovou pastou a vanilkovým extraktem.
Rozkrojte vychladlý korpus a natřete 2/3 krému. Zbylým krémem potřete vrch a boky dortu. Na dozdobení posypte plátky mandlí.
Dejte vychladit do lednice.