Plecko na slanině a rozmarýnu-děkuji Elize



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 400 g vepřového plecka 200 g slaniny vcelku 2 cibule 1 mrkev 4 stroužky česneku horký vývar mléko 100 ml smetany ke šlehání 2-3 lžíce hladké mouky pepř sůl 1 lžička cukru 2 větvičky rozmarýnu -nebo sušený

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup
Maso nakrájíme na plátky, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a protáhneme hladkou moukou. Slaninu nakrájíme na větší kostky a asi 5 minut ji opékáme v kastrolu. Mezitím nasekáme cibuli nadrobno, přidáme na slaninu a společně asi 15 minut restujeme.
Přidáme maso, opečeme ze všech stran dohněda a zalijeme malým množstvím vývaru. Přidáme prolisovaný česnek a větvičky rozmarýnu a za občasného zamíchání a podlévání dusíme pod pokličkou doměkka.
Z kastrolu vyjmeme pevný obsah a udržujeme teplé. Šťávu vysmahneme na tuk, zasypeme moukou a prosmažíme. Poté zalijeme horkým vývarem a mlékem (celkem asi půl litru tekutiny). Uvedeme k varu, přidáme kolečka mrkve, cukr, vrátíme maso a slaninu a na velmi mírné teplotě prováříme dvacet minut. Dochutíme solí, pepřem a případně sušeným česnekem.
Nakonec omáčku zjemníme smetanou a prohřejeme.