Jablkový koláč s mandlovými lupínky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 150 g polohrubé mouky, 100 g tuku (Zlatá Haná), 50 g cukru moučka, 1 žloutek. Náplň: 500 g očištěných jablek, 50 g cukru krupice, 1 hrst rozinek, ½ lžičky skořice. Dále: mandlové lupínky, kousek hořké čokolády.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na vále vypracujeme těsto, které necháme v chladu ½ hodiny odpočinout.
Oloupaná a jemně pokrájená jablka podlijeme 2 lžícemi vody, přidáme cukr a podusíme. Vmícháme rozinky, skořici a necháme vychladnout.
Těsto rozválíme a upravíme do vymazané koláčové formy (průměr 28 cm), rozetřeme náplň, posypeme mandlovými lupínky a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (asi 25 minut).
Vychladlý koláč pocákáme čokoládou.