Ranní rosa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

.

POSTUP PŘÍPRAVY

Použila jsem ve finále místo uvedeného krému jen zakysanku a kakao.

Těsto – plech 20 x 30 cm (malý)
200 g změklého másla nebo Hery
3 vejce
0,5 hrnku cukru krupice (150 g)
1,5 hrnku polohrubé mouky (300 g)¨
1 kysaná smetana (200 g)
50 ml mléka
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce mléka
1 prášek do pečiva
šp. soli
tuk a mouka na vymazání, vysypání plechu

kuličky
200 g tvarohu – kostka
3 lžíce cukru krupice
1 žloutek
7 lžic kokosové moučky – pomletý kokos

krém
2 hrnky mléka
1 celé vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr

na posypání
holandské kakao nebo strouhaná čokoláda

- jako první si vyrobte kokosové kuličky – kokos nejprve projeďte mixérem, rozemletím docílíte mnohem jemnější chuti

- tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a pomletým kokosem

- z tvarohové směsi vytvarujte kuličky – v původním receptu byla psaná velikost cca vlašský ořech, já jsem je dělala trochu menší – vyšlo mi jich 35, na plech jsem poté skládala do řad 5x7 ks

- hotové kuličky dejte na 30 minut do mrazáku

- zatímco máte kuličky v mrazáku, vymažte a vysypejte si plech

- poté utřete máslo (heru) se žloutky nebo vyšlehejte metlami, přidejte smetanu, mléko, mouku smíchanou s polovinou cukru, se solí a práškem do pečiva – pozor, těsto je dost hutné a těžké

- vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh, ke konci šlehání přidejte druhou polovinu cukru – na metlách by se po vytažení měly udělat pevné sněhové špičky

- k základu těsta opatrně vmíchejte po částech sníh

- na vymazaný plech nalijte polovinu těsta a rovnoměrně rozetřete

- zbylé těsto smíchejte s kakaem a 2 lžícemi mléka a natřete na světlé těsto

- vyjměte kuličky z mrazáku, zatlačte do těsta v rovnoměrných řadách

- pečte na 180 stupňů cca 40 minut podle zkušeností s troubou, zda je koláč upečený vyzkoušejte pomocí špejle

- upečený koláč nechte vychladnout

- když máte korpus skoro studený, uvařte si krém – nejprve jsem se na něj dívala celkem skepticky kvůli použitým surovinám, ale je pravda, že takto připravený krém má chuť podobnou pudinku, ale po vystydnutí neztuhne tak jako klasický puding – zaměnit ho můžete samozřejmě za jakýkoli oblíbený krém, ale radila bych zůstat u tohoto

- smíchejte si mouku s cukrem – já jsem nedávala vanilkový, protože mám vanilkový lusk přidaný v dóze s moučkovým cukrem - v původním receptu bylo cukru víc, já si myslím, že zbytečně, takže v rozpisu uvádím množství, které jsem použila já

- do hrnce nalijte mléko, zastudena v něm rozmíchejte a postupně přimíchávejte metličkou cukrovo-moučnou směs

- přiveďte k varu a povařte jako puding – 1 minutu

- po uvaření vylijte na koláč a rozetřete dohladka – já zalila teplým krémem, doporučovalo se studeným, ale myslím si, že je to vcelku jedno

- posypat můžete holandským kakaem nebo strouhanou čokoládou – kakao můžete nasypat přímo na teplý puding, pokud chcete sypat čokoládou, nechte celý zákusek pořádně vychladnout nebo posypejte až jednotlivé porce před podáváním

- uchovávejte raději v chladu, 30 minut před podáváním vyjměte z lednice a nechte stát při pokojové teplotě


REcept převzat z http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa