Jablkový koláč s vanilkou a zakysanou smetanou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

listové těsto 10 ks středně velkých letních jablek (nebo i jiných, ale ty bych oloupala) 2 balíčky skořicového cukru 200 ml kysané smetany 2 čerstvá vejce 1 lžíce třtinového cukru (kdo má raději sladší, dá více) 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence

POSTUP PŘÍPRAVY

způsob přípravy:\r\n\r\nKoláčovou formu vyložíme papírem na pečení a vyplníme ji tence vyváleným listovým těstem. Těsto na několika místech propícháme a hustě poklademe pokrájenými neloupanými letními jablky. Povrch bohatě zasypeme skořicovým cukrem. Kysanou smetanu prošleháme s vejci a třtinovým cukrem. Smetanový krém ovoníme vanilkou a vlijeme na koláč. Krém lijeme zvolna do jednoho místa, nejlépe do středu koláče. Krém se rozteče pod jablky a svrchní vrstva jablek se skořicí nezůstane potopená. Oceníme to při pečení, kdy skořicový cukr na jablkách zkaramelizuje. Koláč vložíme do dobře vyhřáté trouby a při teplotě 180 °C pečeme cca 45 minut.