Bratislavské rohlíčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cca 24 kousků: Těsto: 160g hladké mouky, 70g hrubé mouky, 30g cukru, 120g tuku (máslo nebo Hera) 1 žloutek, asi 3 lžíce mléka, 10g droždí, špetka soli Náplň: 100g mletých vlašských ořechů, 70g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 110 g piškotů, 2 dl mléka Dále: hladká mouka na vyválení, 1 žloutek+2 lžíce mléka na potření

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mouky, vykynutého kvásku (teplé mléko, droždí, špetka cukru) cukru, žloutku, rozpuštěného tuku a soli vypracujeme těsto (ideálně v DP) a necháme vykynout. Nespěchat, chce to aspoň hodinu. Mezitím připravíme náplň-mléko svařit, vsypat ořechy, minutku povařit (míchat) pak přidat pomleté piškoty, cukr a vanilkový cukr. Z těsta děláme malé kouličky (já jsem jich z toho množství měla 24) kuličky rozválíme na elipsu, poklademe náplň, zavineme do tvaru rohlíčku, pokládáme na plech s peč. papírem spojem dolů, potřeme žloutkem s mlékem a necháme ještě kynout cca půl hodiny. Náplně je dost, můžeme dávat hodně-co se vejde. Pak už jen upéct, pocukrovat a jíst :-) dělávám i s jablečnou náplní, ale originál Bratislavské jsou s ořechovou.