Vánoční cukroví 2013



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ořechové slzičky, jahodová srdíčka, brtníci, pistáciové obdélníčky, ořechové košíčky, citronové hvězdičky, rumové kuličky, čokoládové oválky, rafaello kuličky, vosí úly, čokoládové čtverečky, pudinková klubíčka, vanilková kolečka s bílou čokoládou, vanilkové rohlíčky, kokosová roláda, linecká kolečka a kytičky

POSTUP PŘÍPRAVY

Základní linecké těsto:
250g másla
250g hladké mouky
100g škrobové moučky
150g moučkového cukru
3x žloutek






Ořechové slzičky
Do základního těsta přidáme 80g mletých vlašských ořechů.
Ořechový krém:
250g másla, 50g moučkového cukru, 1 žloutek, 100g mletých ořechů, 2 lžíce rumu - máslo,cukr a žloutek vymícháme do pěny a pak vmícháme mleté ořechy a rum.
Upečené slzičky slepíme krémem a dáme na chvilku stuhnout do lednice. Mezi tím si rozpustíme čokoládu se 100% tukem a do ní částečně namočíme slzičky a dáme zatuhnout.



Brtníci
Kokosky,linecká kolečka,rybízová marmeláda,kakaový krém,čokoláda
Kokosky:
250g kokosu
200g moučkového cukru
5 žloutků
sníh z 5ti bílků
Kokos,cukr a žloutku utřeme a pak lehce vmícháme tuhý sníh.
V ruce vytvarujeme kokosky dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě,prvních 4-5min. na 170°C,potom stáhneme na 150°C.

Vanilkové rohlíčky
280g hladké mouky
210g másla
90g moučkového cukru
100g mletých vlašských ořechů
Upečené rohlíčky obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.



Ořechové košíčky
Těsto:
120g másla
250g hladké mouky
120g moučkového cukru
20g mlětých ořechů
1 vejce
citronová kůra
Vypracujeme těsto,naplníme formičky na košíčky a pečeme při 180°C.

Náplň:
150g másla
150g moučkového cukru
150g mletých ořechů
50g mletých piškotů
20ml rumu
Meruňková marmeládá na dno košíčku.
Dno košíčku pomažeme marmeládou na ni nastříkáme náplň a dáme do lednice ztuhnout. Potom namáčíme do rozpuštěné čokolády a na vrh dáme oloupanou mandli. Dáme opět ztuhnout.



Kokosová roláda
Těsto:
250g dětských piškotů (pomletých)
100g moučkového cukru
trochu kakaa a rumu
2 dl silné černé kávy

Náplň:
100g másla
150g moučkového cukru
1 lžíce oleje
60g kokosu
Vypracujeme těsto a vyválíme na 1cm silný plát, který pomažeme náplní a stočíme do rolády. Necháme v lednici ztuhnout.



Pudinková klubíčka
250g hladké mouky
100g moučkového cukru
2 kakaové pudinky
2 balení vanilkového cukru
1/2 lžíce skořice
200g másla
1 vejce
cukrové zdobení na ozdobu

Ze všech surovin vypracujte těsto a ihned ho použijte (nenecháváme odležet). Do lisu na česnek (nejlépe nový nebo pořádně umytý) postupně vmačkávejte těsto a vytlačujte tenké pramínky. Na jeden kousek cukroví je většinou zapotřebí dvojí dávky těsta. Pramínky pak dejte na ruku, stočte je a vzniklá klubíčka přemístěte na plech (dávám ještě na pečící papír). Cukroví posypejte cukrovým zdobením a pečte na 180 stupňů v předem vyhřáté troubě asi 8-10 minut. Poté je nechte vychladnout.


Citronové hvězdičky
Základní linecké těsto:
250g másla
250g hladké mouky
100g škrobové moučky
150g moučkového cukru
3x žloutek
citronová šťáva a kůra
Krém:
150g másla
150g slazeného kondenzovaného mléka
2 lžíce citronové šťávy
Na dozdobení citronová poleva a hvězdička z fondánu.


Jahodová srdíčka
Základní linecké těsto:
250g másla
250g hladké mouky
100g škrobové moučky
150g moučkového cukru
3x žloutek
Krém:
1/2l mléka
2 jahodové pudinky
250g másla
4 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
Z mléka,cukru a pudinku uvaříme hustou kaši. Po vychladnutí zašleháme vanilkový cukr a máslo. Lze přidat i trošku jahodové pasty na zvýraznění chutě.
Na dozdobení jsem použila jahodovou polevu a cukrové zdobení.

...
...