Vepřová krkovička s lesními hříbky (pomalý hrnec)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plátky vepřové krkovice, čerstvé (popř. mražené či sterilované) hříbky, cibule, slanina, sádlo, hl. mouka, sůl, pepř z mlýnku, 2 dc masového vývaru, červ. vína či vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Plátky masa jemně naklepeme, okraje nařízneme, aby zůstalo krásně rovné, po obou stranách nasolíme a opepříme. Na pánvičce (ale dá se použít přímo i nádoba pomalého hrnce) rozpustíme velkou lžíci sádla a opečeme na něm na rychlo plátky masa. Opečené je dáme stranou a do výpeku dáme drobně nakrájenou cibulku. Když začne lehce zlátnout, přidáme na kostky nakrájenou slaninku. Promícháme, přidáme hříbky a chvilku vše společně orestujeme. Tuto voňavou směs dáme do pomalého hrnce, na to naskládáme maso a zalejeme ideálně vývarem nebo červ. vínem, ale použít můžeme i obyčejnou vodu. Maso má být lehce ponořené.
Zakryjeme poklicí, hrnec zapneme na program 2 a 3 - 3,5 hodiny a pomalíme. Neotvíráme, nenakukujeme, věnujeme se jiné činnosti :-).
Až se hrnec vypne, otevřeme, maso ochutnáme, jestli je skutečně krásně měkkounké a až nyní teprve zjistíme, jak úžasně maso chutná.
Plátky vyjmeme z výpeku, šťávu zahustíme troškou mouky ve vodě, necháme dostatečně provařit na sporáku, případně dochutíme dle potřeby. Až je vše provařeno, vložíme maso zpět do hrnce. Necháme chvilku odstát a mezitím si upečeme rýži.

Rýži DOBŘE propláchneme (až zůstává voda naprosto čistá). Dáme do hrnce, zalejeme vodou zhruba na 1,5 cm nad úroveň rýže. Osolíme, přidáme pár kuliček černého pepře, půlky cibule i se slupkou. Do cibule zapíchneme 1-2 hřebíčky a můžeme přidat i další ingredience - záleží na vás. Přidáme 1-2 lžičky másla (může být i sádlo), zakryjeme poklicí a šupneme do trouby na 180 stupňů. Jakmile voda zmizne, lehce rýži promícháme, ochutnáme a případně dosolíme. Zakryjeme a necháme dopéct do měkka a nebi právě v tomto momentu hrnec vytáhneme, zabalíme do utěrky a po vzoru našich babiček šupneme hrnec do peřin a tam necháme rýži dojít. :-).

DOBROU CHUŤ !!!

Toto je můj nový přítel ♥