UTOPENCI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

◾20 špekáčků ◾cibule dle potřeby ◾ 0,75 l octa ◾0,75 l vody ◾1 KL bílého pepře ◾4 KL cukru ◾ 2 KL soli ◾ 10 kuliček celého pepře ◾4 kuličky nového koření ◾ bobkový list 10 kousků ◾4 ks hřebíčku ◾8 ks feferonek, nebo dle chuti ◾4 ks jalovce ◾špetka anýzu, fenyklu, tymiánu, libečku ◾ 1 lžička oleje

POSTUP PŘÍPRAVY

Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut. Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.

Příprava utopenců: Špekáčky oloupeme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich půl kolečka cibule. Na dno sklenice dáme cibuli, pak vrstvu špekáčků, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule, špekáčky, cibule….

Teplý nálev nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Zavíčkujeme a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.