Croquembouche



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Odpalované těsto: 160g vody,160g hladké mouky, 120g oleje, sůl, 1 lžička cukru, 4 - 5 vajec. Žloutkový krém: 4 žloutky, 200ml mléka, 1/2 VC (nebo vanilkový lusk), 80g třtinového cukru, 4 lžíce hladké mouky, 160g másla, rum, 1 ušlehaná smetana (ev. asi 1/2 balíčku smetafixu). 150g cukru na karamel.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vodu, olej a sůl přivedeme k varu, do vařící se tekutiny najednou nasypeme mouku s cukrem a odpalujeme. Necháme mírně vychladnout a po jednom zatřeme vejce. Cukrářským sáčkem nastříkáme na plech malé bochánky. Pečeme na 200°C 10min., poté snížíme na 180°C a dopékáme ještě asi 10 - 15min. Poté každý kus propíchneme špejlí a necháme vychladnout na mřížce. Polovinu mléka s cukrem přivedeme k varu a přidáme druhou část mléka, ve které jsme rozmíchali žloutky a mouku, uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout, poté zašleháme máslo a rum. Nakonec zlehka vmícháme ušlehanou neslazenou smetanu. Kuličky plníme krémem úzkou trubičkou (propíchnout zespodu), necháme vychladit. Z cukru připravíme karamel a jednotlivé kousky máčíme v karamelu a stavíme do věže. Nakonec pomocí dvou vidliček uděláme kolem věže karamelové "pavučiny".

...
...
...
...