Makovo- jablečná srdíčka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50 dkg polohrubé mouky,200 ml vlažného mléka,1 kostka droždí,10 dkg cukru,7 dkg másla(Hery-rozpuštěné,špetku soli Náplň:2 jablka,2 lžíce krystalového cukru,50 ml jablečné šťávy(lze použít i jiná ),170g mletého máku,75g moučkového cukru,10g másla,1 žloutek na potření.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mléka,cukru a droždí si připravíme kvásek,necháme vykynout.Do mísy dáme mouku,máslo,cukr,špetku soli,přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto a necháme 40 minut kynout..Já si těsto připravuji v domácí pekárně.Na náplň si připravíme jablíčka-oloupeme je a nastrouháme najemno.Na pánvi si necháme zkaramelizovat 10g másla,2 lžíce cukru a špetku soli.Podlijeme jablečnou(nebo jinou) šťávou,krátce povaříme,přidáme mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem a nastrouhaná jablka.Již nevaříme.Nakynuté těsto si na vále vyválíme na obdelník velký 50 x 20 cm -na něj naneseme rovnoměrně náplň a pak rolujeme z obou stran ke středu.Vzniklou roládu pokrájíme asi na 2 cm silné kousky.Na plech si dáme pečící papír a kousky na něj naskládáme -každý u středu ještě trochu zmáčkneme aby měl tvar srdíčka.Ještě necháme 20 minut kynout-mezi tím si předehřejeme troubu na 200°C.Srdíčka před pečením ještě potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme do zlatova asi 15 minut.Tento recept jsem vyzkoušela z blesku,vypadá složitě, ale je jednoduchý a srdíčka jsou moc dobrá.