Linecké kroužky plněné piškotovým těstem



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1.těsto (linecké dle M.Brýdové): 360g hladké mouky, 240g másla nebo Hery, 120g moučkového cukru, 2 žloutky, citronová kůra z 1/2 citrónu, 2 vanilkové cukry, 1/2 balíčku kypřícího prášku...2.těsto:( piškotové):2 vejce, 100g cukru krupice, 5PL studené vody, 100ml oleje, 200g polohrubé mouky, 1/2sáčku prášku do pečiva. ********* Dále potřebujeme dvě kulatá vykrajovátka, větší a menší, nejlépe takové průměry, aby po vykrojení kolečka mělo kolečko lineckého asi 1cm rantlík.(viz.foto.příloha)

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve uděláme linecké těsto a necháme ho odpočnout. M.Brýdová píše nechat odpočívat přes noc v lednici. Já jsem trochu spěchala, tak jsem nechala linecké odpočívat v kuchyni při pokojové teplotě pouhé 2-3hodinky. Po upečení to ničemu nevadilo, jak jsem zjistila, je krásně křehké, lahodné.
Když už tedy máme linecké pár hodin odpočaté, vyválíme ho na silnější placku a vykrajujeme větším vykrajovátkem kolečka, která hned přenášíme na plech vyložený pečícím papírem a na plechu pak dovykrojíme potřebná kolečka menším vykrajovátkem.(viz.foto.příoha). Pak si připravíme jednoduché piškotové těsto: vyšleháme vejce s cukrem do pěny, pak do ní postupně přidáváme vodu, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšleháme do hladkého těsta. Hotové piškotové těsto potom lžící nebo pytlíkem plníme dovnitř vykrojených lineckých koleček. Potom vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170°C cca 15minut, do zrůžovění.


Dobrou chuť!

vykrojené linecké na plechu
linecké již naplněné piškotovým těstem
právě upečené
.