Frankfurtská vepřová pečeně



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pro 8 osob - 1 kg vepřové kýty či plece, 1 párek (2 nožičky, vídeňský, spišský), 5 dkg slaniny dobře vyuzené, lžíce rajského protlaku či kečupu, 1 mrkev, 1/4 malého celeru, 2 cibule - koření - lžička červené papriky, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře, 2 bobkové listy, trocha sušeného tymiánu, sůl, polévková lžíce plnotučné hořčice, lžíce nálevu z okurek, nebo trochu octa či šťávy z citronu, jedna malá sterilovaná okurečka, trocha cukru, olej či sádlo, 5 dkg másla, vývar - litr, lžíce hladké mouky na záklechtku

POSTUP PŘÍPRAVY

Špalík masa protneme párkem, slaninou a na nudličky nakrájenou mrkví a opečeme ze všech stran na oleji či sádle, vyndáme do mísy. Nakrájíme cibuli, zbytek slaniny, mrkev a celer a osmažíme na výpeku z masa do růžova - přidáme lžíci rajského protlaku, červenou sladkou papriku a koření, osolené opečené maso, zalijeme 3/4 litru vývaru, přidáme nálev z okurek .... v papiňáku vařím cca hodinu .... maso vyndám, vyberu koření a rozmixuju šťávu se zeleninou - zkontroluju, jak je omáčka hustá, pokud jí chci víc, tak zředím zbylým vývarem a zahustím záklechtkou (voda a hladká mouka umíchaná do hladka), dle chuti přidám hořčici, sůl, cukr, citronovou šťávu ... nechám přejít varem, zjemním máslem, přidám najemno nakrájenou okurku a nakrájím maso a prohřeju v omáčce - příloha - rýže, noky, knedlíky.

Druhá varianta - pokud milujete smetanové omáčky, přidáte smetanu ... k této kombinaci se hodí houskový knedlík nebo krupicové noky ... hodně pak připomíná svíčkovou ....