Cibulačka s krutonky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Porce: 4 SUROVINY: 1kg cibule, 80g másla, 1,2l zeleninového vývaru, 1 lžíce oleje, 1 svazek Bouquet garni (kousek pórku, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu), 2 bobkové listy, sůl, pepř, 1 celozrnná bageta na krutonky, strouhaný sýr Gruyére nebo Comté

POSTUP PŘÍPRAVY

V hrnci si rozehřejeme olej spolu s máslem a přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Za častého míchání restujeme asi 5-10min, aby cibule změkla. Snížíme plamen na nejmíň, co to jde a necháme pod pokličkou 20min, občas promícháme. Cukr obsažený v cibuli zkaramelizuje a čím déle vydržíme restovat, tím chutnější polévku budeme mít. Nyní přidáme bouquet garni a bobkový list. Podlijeme 100ml horkého vývaru, díky kterému se nám odchytí ode dna hrnce lehce přichycená cibule (nemusí se stát, ale může). Když se vývar odpaří, přilijeme dalších 100ml, promícháme a toto opakujeme ještě 1-2x. Poté přilijeme zbytek vývaru. Polévku ještě 25-30min vaříme, vyndáme bouquet garni a bobkové listy. Nyní už jen stačí osolit a opepřit. Já jsem polévku ještě lehce promixovala, ale jen opravdu lehce, aby děti neviděly velké kusy cibule. Polévku rozdělíme do talířů, položíme opečené krutonky a zasypeme strouhaným sýrem.

http://www.facebook.com/dlabemesmishkou