Kávová bábovka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 125 g másla, 150 g cukru moučka, 2 vejce, ½ vanilkového cukru, 125 ml silné kávy, 190 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 5 g kakaa, 50 g sekaných mandlí.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Změklé máslo s cukry a žloutky vyšleháme do pěny, pak za stálého šlehání přiléváme kávu a střídavě s ní přisypáváme suchou směs (prosátá mouka s práškem a kakaem). Přidáme mandle a ručně metličkou vmícháme sníh.

Těsto nalijeme do rozpuštěným máslem vymazané a jemnou strouhankou vysypané bábovkové formy a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 45 minut. Před vyklopením na kuchyňskou mřížku necháme bábovku ještě 10 minut ve formě chladnout.

Do velké formy udělejte klidně dvojitou dávku.