Smetanový koláč z bílků



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 7 bílků, 70 g Hery, 130 g cukru moučka, 80 g hořké čokolády, 1 vanilkový cukr, 80 g hrubé mouky. Krém: 250 ml smetany ke šlehání, 200 g zakysané smetany, 60 g cukru moučka. Dále: marmeláda, 70 g hořké čokolády.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z bílků a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh. Změklou Heru vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěnou vychladlou čokoládu. Do směsi vmícháme sníh spolu s prosátou moukou. Těstem naplníme vymazanou koláčovou formu průměr 28 cm a v troubě předehřáté na 180°C upečeme asi 25 minut.
Vychladlý korpus potřeme marmeládou.

Ušleháme smetanu, smícháme ji se zakysanou smetanou a cukrem. Krém natřeme na marmeládu a posypeme nastrouhanou čokoládou. Moučník necháme v ledničce do druhého dne ztuhnout.