*** VÁNOČNÍ POLÍNKO - BUCHE DE NOEL ***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na piškotové těsto: 6 vajec, 6 lžic oleje, 200 g krupicového cukru, 240g polohrubé mouky, lžička vanilkového extraktu, lžička prášku do pečiva Na krém: 1 čokoládový pudink, 2 lžičky kávového extraktu, 2 lžíce moučkového cukru, 120 g másla, 8-10 jedlých kaštanů, 400 ml mléka, tabulka kvalitní, alespoň 80% čokolády

POSTUP PŘÍPRAVY

Piškot:
Troubu předehřejte na 180°C. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu. Vedle si vyšlehejte žloutky s olejem, a opatrně přilijte do bílků. Zamíchejte, přidejte lžičku vanilkového extraktu a nakonec přisypte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a velmi opatrně promíchejte, těsto musí zůstat nadýchané.
Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 5-10 min (záleží opět na troubě). Po upečení nechte vychladnout.


Krém:
Kaštany si navrchu nařízneme a dáme do trouby rozpálené asi na 200°C. Pečeme asi 10 min. Uvaříme puding dle návodu na sáčku a poté do něj zašleháme moučkový cukr (až puding trochu vychladne). Poté přidáme také kávový extrakt a necháme dovychladnout. Z lednice vyndáme máslo, aby změklo. Jakmile puding vychladne, rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu. Přilijeme ji na puding, přihodíme změklé máslo a vyšleháme krém (šleháme krátce aby krém moc nezřídnul). Přisypeme na jemno nasekané oloupané kaštany.

Těsto potřeme krémem (cca 1/3 krému si necháme na finální potření), zabalíme do rolády a okrájíme nehezké konce, abychom roládu zarovnali. Potřeme krémem i po celém povrchu a na povrchu uděláme vidličkou vroubování, které má napodobit kůru. Polínko můžeme ozdobit dle vlastní fantazie.

Receptem jsem se inspirovala na úžasném webu www.kucharinka.cz , pro ty co neznají, tak doporučuji nahlédnout !


"Noëlovo vánoční polínko si ve Francii dávají jako tradiční štědrovečerní moučník. Čokoládový dezert je připomínkou velkého dřevěného polena, které kdysi Francouzi kladli do krbu, aby oheň nevyhasl, než se vrátí ze mše."


Dobrou chuť!!!


Uvítám veškeré komentáře :)))