Krémová polévka z bílého chřestu
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 balíček slepičí bujon, 1 lžíce máslo, 1 ks pórek, 12 ks bílý chřest, 100 ml smetana ke šlehání, 1 ks cibule, podle chuti muškátový oříšek, mletý černý pepř, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Chřest očistíme, odkrojíme tvrdé konce a potom nakrájíme na malé kousky. Cibuli a pórek očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno a pórek na kousky. Dávám půl menšího pórku.
Mezitím si do hrnce nalijeme vývar (bujon 1,5 l) a přivedeme k varu. Přidáme nakrájený chřest, cibuli i pórek a vaříme asi 20 minut, dokud není chřest měkký.
Po změknutí polévku rozmixujeme. Tvrdé kousky, které nejdou rozmixovat, vytáhneme. Polévku z bílého chřestu dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Nakonec ještě přidáme máslo, polévku to zjemní. Já přidávám tuk na pečení a polévku nezahušťuji.
Krémovou polévku z bílého chřestu podáváme s chlebovými krutony.