Domácí vlasové nudle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g hladké pšeničné mouky, 150 g semolinové krupice, 4 celá vejce

POSTUP PŘÍPRAVY

Mouku a semolinu vsypat do větší mísy, uprostřed udělat důlek a do něj vyklepnout všechna vejce.
Vše zpracovat v těsto - musí být jemné, pružné a nelepivé.

Těsto přikrýt folií (nebo mikrotenovým sáčkem) a nechat odležet v lednici alespoň na hodinu.

Odležené těsto rozdělit na 4 díly, udělat z nich placku a postupně zpracovat na strojku na těstoviny.
Nejprve se budou používat jen válečky: Začít na nejširší mezeře a postupně ubírat - na každé velikosti jednou projet, přehnout napůl a znovu projet, dokud těsto nebude v požadované tloušťce. Pokud se těsto lepí, tak ho trochu pomoučnit nebo posypat krupicí.

Jakmile je těsto dostatečně tenké, tak ho projet na nástavci na nudle.
Vzniknou dlouhé "vlasy" - tyto pokrájet na požadovanou délku nudlí.
Nudle rozprostřít (na velkou plochu, nesmí být ve vrstvě, jinak se slepí a v průběhu sušení je občas protřást) a můžou se rovnou použít do polévky. Pro skladování je potřeba nudle nechat důkladně vyschnout a poté skladovat v uzavřené sklenici.

Suroviny.
Mouku a semolinu vsypat do větší mísy, uprostřed udělat důlek a do něj vyklepnout všechna vejce.
Vše zpracovat v těsto - musí být jemné, pružné a nelepivé. Těsto přikrýt folií (nebo mikrotenovým sáčkem) a nechat odležet v lednici alespoň na hodinu.
Odležené těsto rozdělit na 4 díly, udělat z nich placku a postupně zpracovat na strojku na těstoviny.
Nejprve se budou používat jen válečky: Začít na nejširší mezeře a postupně ubírat - na každé velikosti jednou projet, přehnout napůl a znovu projet, dokud těsto nebude v požadované tloušťce. Pokud se těsto lepí, tak ho trochu pomoučnit nebo posypat krupicí.
Jakmile je těsto dostatečně tenké, tak ho projet na nástavci na nudle.
Vzniknou dlouhé "vlasy" - tyto pokrájet na požadovanou délku nudlí.
Nudle rozprostřít (na velkou plochu, nesmí být ve vrstvě, jinak se slepí a v průběhu sušení je občas protřást) a můžou se rovnou použít do polévky.
Pro skladování je potřeba nudle nechat důkladně vyschnout a poté skladovat v uzavřené sklenici.