Vepřová panenka se šťouchanými bramborami a pepřovou omáčkou podle mě :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Rozpis pro cca 4 osoby: cca 800g vepřové panenky, cca 300 g anglické slaniny (čím delší plátky, tím lepší), barevný pepř, mletý černý pepř, sůl, olivový olej Omáčka: 2 kelímky smetany, barevný pepř, poté i výpek z masa (nebo bujón) + brambory, cibulka, petrželka, (kdo má rád do brambor i slaninu, může taky dát)

POSTUP PŘÍPRAVY

Vždy začnu nejdříve s přípravou panenky. Panenku očistím, omyju..na pracovní desku si rozložím plátky slaniny vedle sebe, aby se trochu překrývaly. Na tyto plátky poté položím osolenou, opepřenou panenku - CELÝ VÁLEČEK ( barevný pepř se snažím mírně nadrtit, a jemně vlisovat na povrch masa). Slaninu "omotám okolo panenky, popř. přišpendlím párátkama, pokud slanina odpadává..:) . Dám do pekáčku, podkapu olivovým olejem a dám péct na 200°C . Dobu pečení jsem nikdy neměřila, vždy se řídím podle intuice..ale odhaduji tak 35-40 min. :)

Poté, co se panenka upeče, si připravím pepřovou omáčku. Do kastrůlku si sleju výpek, který maso pustilo při pečení, přidám 2 kelímky smetany na vaření a nadrcený barevný pepř (někdy tento pepř obměňuji i za nakládaný zelený pepř). Vše povařím do zhoustnutí, zabere mi to cca 10-12 min. :)

Šťouchané brambory asi ví každý jak připravit, můj postup je následující:

Uvařím si brambory, trochu víc doměkka. Po uvaření rozmačkám, přidám osmahnutou cibulku a posypu šnitlíkem :) Občas přidávám i osmahnutou slaninu, ale nemusí být.

Vždy podávám se zeleninou nebo zeleninovým salátem..:)

Dobrou chuť ! :)