Zavařené vepřové ve vlastní šťávě. Maso ve sklenici.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vepřové maso - bůček, plecko; zavařovací sklenice (narážecí Omnia, šroubovací Twist), víčka

POSTUP PŘÍPRAVY

Opět manželova akce.

-sůl (na kávovou nebo čajovou lžičku se vejde 6-15g, takže raději 1,5% soli; tzn. na 1kg masa 15g soli)
-zavařovací sklenice (narážecí Omnia, šroubovací Twist)
-víčka (to je problém - v Kauflandu měli na všech víčkách nápis: "Nesmí se používat na potraviny s obsahem tuků a olejů! Použití max. do 100C." Všude se dočtete, že se mají používat narážecí víčka Omnia s červeným těsněním. Ale na těch bylo též napsáno nepoužívat na potraviny s olejm a tukem ...) Já to mám v twistech s bílým těsněním. Gumička je s vroubkem.
Nakonec jsem sehnala víčka určená pro zavařování masa: Určeno ke konzervování ovoce, zeleniny a masa v olejové náplni při teplotách max. do 100C." Jsou to Twisty s bílým těsněním. Gumička je hladká.

Varianta 1: Syrové maso nakrájet na kostky, vložit do sklenic. Přidat nahoru 1,5%-ta soli. Nepřidávat vodu nebo přidat jen trochu vody nebo zalít celé vodou - jéé ze mě už je Babica :-), (pozor: maso nějakou vodu pustí, tak ať vám to nepřeteče do hrnce ve kterém to budete vařit, pak je všechno mastné). Já přidala 50ml.

Vařit v hrnci s vodou 2-3h. Zalito vodou do 3/4 sklenic. Sklenice nechat při pokojové teplotě. Za 48h vařit 1-2h. (Proč vařit 2x a ještě s odstup 2 dnů?: tyndalizace - zjednodušeně: první vaření ničí bakterie, druhé vaření ničí bakterie, které přežili to první vaření; dělá se to vlastně jen kvůli jedné bakterii Clostridium botulinum.)
Pozor. Maso (živočišná bílkovina a živočišný tuk) není zelenina nebo ovoce (sacharidy) - ty lze sterilovat snadno.

Skladování: ideálně do 10C. Já mám v lednici.

Varianta 2: Maso péct 7h při 130C nebo vařit v pomalém hrnci, nebo pomalu vařit v papiňáku. Potom zavařit.
Jde o tento recept: http://www.brydova.cz/recepty/rychle-vecere/766-rillettes
Upřednostňuji variantu 1.

Proč to dělat?
Vzpomínka na dětství, když byla u babičky zabijačka a maso se dávalo do plechovek a do sklenic.
Máte opravdovou masovou konzervu - 98,5% masa s 1,5% soli.
Je to chuťovka - dlouhým vařením ve skle získává maso (syrové i předtím upečené) zcela jedinečnou, zesílenou chuť.
Samozřejmě, musí vás to bavit a musíte na to mít čas. Podobnou věc si dnes můžete i koupit (ale určitě ne na každém rohu) a laciné nebude (např. 260Kč/900g:http://www.pandrhola.cz/eshop.php?id=1&uniqueid=4341901318413344
V Lídlu lze koupit dobré maso ve skleničce za velmi dobrou cenu.

Varianta 1. Přidán kmín (údajně nevhodný pro dlouhodobější skladování).
Varianta 2. Vidíte více sádla než varianta 1, ale peklo se přikryté, jen ve vodě, kterou maso po posolení pustí.
Varianta 2.