Máčené řízky-slavnostní pohoštění



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pro 5 osob: 5 vepřových řízků Na marinádu:1 lžíci plnotučné hořčice,1 lžíci sójové omáčky,4 lžíce oleje,1 lžičku červené papriky,1 lžičku vegety,1 lžičku kmínu(drceného),1 lžičku grilovacího koření,sůl.3 lžíce bílého vína. Na obložení:1 cibule,120g žampionů(mohou být i sterilované),150g šunky,1 jablko, plátkový sýr -5 kusů, sůl , pepř.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejdříve si připravíme marinádu: do hlubší mísy dáme vše co je uvedeno na ni a pořádně smícháme . Maso umyjeme ,osušíme a vložíme do marinády, alespoň na 24 hodin-uchováme přikryté folií v ledničce.
Druhý den řízky z obou stran opečeme a dáme na plech.
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli -najemno, přidáme nakrájenou šunku a žampiony a na malé kousky nakrájené jablko osolíme, opepříme a podusíme -zhruba 10 minut.
Tuto směs navršíme na opečené řízky a zakryjeme plátkem sýra, podlijeme výpekem z kotlet a troškou vývaru, přikryjeme alobalem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180°C -asi 30 minut. Před koncem pečení odkryjeme a dopečeme.
Podáváme s dušenou rýží a americkým bramborem ,obložené zeleninou.
Toto slavnostní jídlo zabere trochu víc času , ale za to je opravdu výborné .