karamelový bůček (Vietnam) - thit kho tau



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

bůček (1/2-3/4 kg), cukr krystal nebo krupice, sůl, pepř černý mletý, olej, šalotka (nebo malá cibule), rybí omáčka, msg (nemusí být), vejce vařená natvrdo, vývar nebo voda s masoxem ...

POSTUP PŘÍPRAVY

Bůček nakrájíme na kostky, smícháme v míse s troškou soli (netřeba solit moc!!!, rybí omáčka je slaná dost a pokud dáte i masox, tak ten je taky slaný), pepřem, špetkou msg a najemno nakrájenou šalotkou nebo cibulkou. Necháme chvíli odležet. V hrnci si rozpálíme olej a do něj dáme 2 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat a dáme pozor, aby se nepřipálil. Přidáme maso, v karamelu obalíme a přilijeme vodu a trochu masoxu nebo vývar tak, aby bylo maso ponořené. Když voda začne vařit, sebereme pěnu. Přidáme ještě 2 lžíce rybí omáčky a pár vajec uvařených natvrdo. Přikryté vaříme 2 hodiny. Omáčka se zredukuje zhruba na 1/3. Můžeme ještě podle chuti ke konci přidat lžíci rybí omáčky. Podáváme s jasmínovou rýží :)

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme špetku msg a šalotku nakrájenou najemno. Necháme odležet.
Necháme na oleji zkaramelizovat 2 lžíce cukru.
Přidáme maso a v karamelu obalíme.
Zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem, aby bylo maso ponořené, přidáme 2 lžíce rybí omáčky a pár vajec uvařených natvrdo.
Vaříme 2 hodiny. Omáčka se zredkuje zhruba na 1/3. Můžeme ještě ke konci dochutit lžící rybí omáčky.