Voňavý jablkový koláč s ořechovou drobenkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na koláčovou formu o průměru 26 cm potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 50 g cukru moučka, 1 vejce, asi 6 jablek, citron, 2 lžíce bramborového škrobu, 3 lžíce cukru krupice. Na drobenku: 50 g mletých vlašských ořechů, 50 g másla, 50 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, lžičku skořice

POSTUP PŘÍPRAVY

Mouku smíchejte s vláčným máslem, cukrem moučkou a vejcem, na vále vypracujte hladké těsto, které rovnou rozválejte a vtlačte do koláčové formy. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Jablka očistěte, nakrájejte na kostičky, přesuňte do hrnce, zalejte vodou tak, aby byla ponořená, a vařte je asi 7 minut.

Pak do základu přidejte citronovou šťávu, cukr i bramborový škrob. Když směs zhoustne, odstavte ji z plotny a rozprostřete po základu koláče. Teď už stačí jen suroviny na drobenku smíchat, promnout mezi prsty a žmolenkou posypat koláč. Pečte ho ve vyhřáté troubě asi 35 minut

Těsto
Jablka povaříme
Nalijeme na těsto.
Posypeme drobenkou.
Dáme péct.
Krájíme,až po vychladnutí.