Kringel



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 600 g hladké mouky, 40 g čerstvého droždí\r\nnáplň: 10 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice, 100 g změklého másla

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně, a necháme nakynout.\r\n\r\nCukr smícháme se skořicí.\r\n\r\nNakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu.\r\n\r\nOstrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady (viz foto). Z pletence zformujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení.\r\n\r\nNecháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.\r\n\r\nJiná varianta: vynecháme skořici a pocukrované těsto posypeme rozinkami.\r\n\r\nPodle původního receptu se dělá věnec jen jeden, mně připadalo těsta docela hodně, tak jsem ho rozdělila na dvě části.