Nugátové kostky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tmavá vrstva: 125 g dětských piškotů, 90 g cukru moučka, 15 g kakaa, 90 g másla, 25 ml rumu. Světlá vrstva: 60 g cukru moučka, 60 g másla, 60 g strouhaných vlašských ořechů. Poleva: 100 g mléčné čokolády Orion, 15 g 100% tuku (Iva).

POSTUP PŘÍPRAVY

Piškoty v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem a v misce smícháme se změklým máslem a ostatními surovinami. Vypracovanou hmotu položíme na tác mezi dva kousky papíru na pečení a rozválíme na plát silný asi 1 cm.
Ze změklého másla, cukru a ořechů v misce vypracujeme světlou hmotu a tu rozetřeme na tmavou vrstvu. Uložíme na chvíli do ledničky ztuhnout. (Tmavá hmota je pevná a světlá je měkká, krásně drží na sobě, kostky se nerozpadají.)
Nalámanou čokoládu s kouskem tuku rozpustíme nad párou a necháme vychladnout. Studenou čokoládu nalijeme na světlou hmotu, lijeme pomalu do středu plochy a necháme roztékat tak, abychom nemuseli zasahovat nožem a aby nám nestékala dolů.
(V původním receptu bylo, že téměř tuhou polevu posypeme kakaem. Já jsem posypala polovinu a zdá se mi ta neposypaná hezčí.)
Uložíme na chvíli do ledničky a pak nakrájíme malé kostičky. (Měla jsem jich z této dávky 46 plus odřezky krajů. Po druhé jsem udělala přesnější obdélník a vzniklo mi 56 kostiček a odřezky.)

Nugátové kostky jsou vynikající. Na jedné loňské vánoční návštěvě mi tyto kostky chutnaly nejvíc ze všeho krásného a dobrého cukroví, proto jsem si vyprosila recept a jelikož se i moc dobře dělají, tak ho vkládám.

celá placka
kostičky jsou 2 x 2 cm
a tady jsou ty vánoční