Kuře pečené po staročesku se zelím a bramborovým knedlíkem,kypřeným žemlí



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 větší kuře, sůl, kmín,60g sádla, sterilované červené zelí, 1 cibule, ocet, sůl,6 jablek,1 brambora středně velká Na knedlíky :1 kg předem uvařených brambor ve slupce,250g hrubé mouky,2 lžíce krupice,2 rohlíky,1 vejce,sůl

POSTUP PŘÍPRAVY

Očištěné kuře rozpůlíme s obou stran osolíme a okmínujeme ,dáme do pekáčku s částí sádla a za občasného podlévání upečme do měkka.
Na kousku sádla zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a dusíme do měkka. Syrovou bramboru (oloupanou) nastrouháme najemno, přidáme do zelí-tím si zelí zahustíme . Dochutíme solí a octem. Omytá neoloupaná jablka rozpůlíme, vyndáme jadřinec a naplníme zelím a přidáme ke kuřeti a zapečeme. Zelí, které zbyde přidáme jako oblohu na talíři.
Bramborové knedlíky kypřené žemlí: den předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme najemno. Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy ,přidáme mouku, krupici, sůl, vejce a dobře propracujeme .Z těsta si udělám 2 válečky a ihned zavaříme do vroucí osolené vody. Knedlíky vaříme 20 minut, pak je pokrájíme na plátky. Tyto knedlíky jsou výborná příloha k pečeným masům.

Bramborové knedlíky kypřené žemlí