Houbová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

čerstvé houby (případně sušené), 3 střední brambory, 2 snítky celeru, 2 kostky Masoxu, kmín, sůl, pepř, máslo a hladká mouka na jíšku

POSTUP PŘÍPRAVY

Třílitrový hrnec zaplníme do poloviny nakrájenými čerstvými houbami (nejlépe různorodou směsí)* a zalijeme vodou, aby byl hrnec do ¾ plný. Dáme vařit s jednou kávovou lžičkou kmínu, 2 kostkami Masoxu a 2 snítkami celeru.
Po ¼ hodině varu přidáme 3 střední brambory nakrájené na kostičky. Pokud se voda částečně vyvařila, dolijeme ji, aby byl hrnec do ¾ stále plný. Mezitím si připravíme tmavší jíšku ze 3 lžic másla a 3 lžic mouky.
Když jsou brambory uvařené, přidáme jíšku, pečlivě rozmícháme a vaříme ještě 15 minut. Polévka by měla být dost hustá. Podle potřeby osolíme a opepříme.
U této polévky je důležité, aby v ní nebyla jiná zelenina než brambory, větší množství nati celeru- cca 10 lístečků (může být i sušený) a z koření pouze kmín a pepř. Jíška musí být udělaná do tmavě růžova, aby krásně voněla. Masox mi odpusťte, ale bez něho to není ono. Uvidíte, jak si pochutnáte.

* Pokud vaříme polévku ze sušených hub, dáme 2 velké hrsti a trochu je polámeme, aby v polévce nebyly velké kusy.