Perníková chaloupka s postupem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Toto těsto je vhodné na tvoření (po upečení je tvrdé a měkne dlouho): 1 kg hladké mouky, 35 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 20 dkg tuku (hera , máslo ), 1 lžička jedlé sody, 4 vejce, kakao, citr. kůra, směs koření do perníku (2 lžíce) ........ těsto (chaloupka) vydrží mnoho let, stačí vždy jen trošku pocukrovat moučkou.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tuk + med rozpustíme, poté mírně zchladlé nalijeme na ostatní ingredience a zpracujeme těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v lednici odpočinout. Vykrajujeme těsto silné max. do 0,5 cm (hodně nabyde). Po upečení potřeme bílkem.
|
... vystřiženo ze čtvrtky a obříznuto nožem (nedostatky se poopraví po vyndání z trouby, kdy je těsto ještě chvíli měkké) |
|
....zdobeno typickou bílkovou polevou |
|
.......komín je děravý (vykrojená kolečka)
.......podstavec také z perníku (pod ním pro jistotu tvrdý karton)....
......plot je z vykrajovátek (podkovičky) |
|
... |
|
... |
|
...uvnitř je vložena čajová svíčka, která večer chaloupku pěkně prosvítí
...chaloupku můžete pocukrovat a vytvořit tak zasněžený efekt |
|
... |
|
Vystřiženo ze čtvrtky, rozměry uvedeny v cm. |
|
... |
|
....při lepení komínu budou mezery, které musíte vyplnit bílkovou polevou |
|
...podstavec na chaloupku vyřízněte jako nepravidelný oválek, stačí, když budeme mít v průměru alespoň 25 cm. |