Několik receptů z mého vánočního cukroví 2013



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Nebylo to v plánu, ale když si to tolik žádáte, něco jsem pro vás ještě sepsala. Jenom nechtějte všecko, to není v mých silách. Možná ještě vyberu a připravím něco z roku 2012.

POSTUP PŘÍPRAVY

1…Pařížské rohlíčky
Korpus: 3 bílky, 120 g cukru krupice, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 1 PL polohrubé mouky. Krém: 150 g čokolády na vaření, 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru moučka, 250 g másla. Poleva: 100 g čokolády na vaření, podle potřeby kousek 100% tuku.
Bílky s cukrem vyšleháme nad párou do pevného sněhu, odstavíme, lehce vmícháme ořechy a mouku. Zdobícím sáčkem nastříkáme na 2 plechy s pečícím papírem rohlíčky a upečeme na 110°C. Krém: Čokoládu s mlékem a cukry ve vodní lázni důkladně vymícháme a pak vychladíme. Změklé máslo vyšleháme s čokoládou do hladkého krému, nastříkáme na rohlíčky a necháme ztuhnout v ledničce. Namáčíme z vrchu do čokoládové polevy a necháme ztuhnout.

2…Laskonky
Těsto: 3 bílky, 120 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 60 g strouhaných ořechů nebo kokosu.
Z bílků ušleháme pevný sníh, přisypeme cukr a šleháme nad párou, dokud se cukr nerozpustí. Do sněhu vmícháme ořechy a na velký plech s pečícím papírem natíráme přes šablonu, nakonec stáhneme stěrkou přebytečnou hmotu. Tato dávka nám vyjde na 2 plechy. Pečeme oba plechy najednou na horkovzduch na 100°C asi 35 minut. Vychladlé laskonky slepujeme Nutellou a můžeme pocákat čokoládou.

3…Měsíčky s mandlemi
Těsto: 110 g hladké mouky, 95 g změklého másla, 60 g mletých ovesných vloček, 40 g mletých mandlí, 40 g cukru moučka, ½ prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme jej odpočinout, pak rozválíme, vykrájíme měsíčky, na plechu s papírem je potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky, pečeme na 180°C. Vychladlé pocákáme čokoládou.


4…Vynikající rumové kuličky
200 g namletých piškotů, 100 g rozpuštěné čokolády (použijeme zbytky polevy), 5 PL strouhaných ořechů, 80 g cukru moučka, 4 PL rumu, 2 PL vychladlé silné černé kávy, 100 g másla. Smícháme hmotu, z které můžeme hned dělat kuličky a obalovat je ve strouhaných ořechách. Ukládáme do papírových košíčků. Je toho hodně.

5…Kokosové dortíčky s marcipánem
Těsto: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 40 g mletých ořechů, citronová kůra, trocha skořice, 140 g tuku, 1 žloutek. Krém: 150 ml mléka, 80 g kokosu, 80 g cukru krupice, 80 g drcených piškotů, 100 g másla, trochu rumu. Dále: kokos na obalení, marcipán.
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout v ledničce, rozválíme a vykrajujeme kolečka. Pečeme na plechu s pečícím papírem v troubě předehřáté na 180°C. Mléko s kokosem a cukrem svaříme a vychladíme. Vmícháme rozdrcené piškoty a rum. Vyšleháme změklé máslo a smícháme s kokosovou hmotou. Krémem spojíme dvě kolečka, boky vyválíme v kokosu. Mezi dvě potravinové fólie vložíme koupený marcipán, rozválíme jej a vykrajujeme hvězdičky, které rumem přilepíme na kolečko a posypeme kokosem.

6…Nugátové kroužky
Těsto: 250 g hladké mouky, 75 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 120 g másla nebo Hery, Krém: 150 g změklého másla, 150 g nutelly. Vypracujeme těsto, vykrájíme všechna kolečka s dírou a upečeme na 170°C. Máslo s nutelou dobře vyšleháme. Kolečko obtáhneme nugátovým krémem, přiložíme druhé kolečko, zase krém, vrchním krémem vložíme do nasekaných mandlí a necháme v ledničce ztuhnout. Pak z vrchu namáčíme do čokoládové polevy. Vyjde 35 kousků.


7…Sněhové pusinky
Těsto: 3 bílky, 1 lžička citronové šťávy, 200 g cukru krupice.
Z bílků a citronové šťávy vyšleháme sníh, přisypeme cukr a šleháme nad párou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a sníh není hustý. Hmotou naplníme zdobící sáček a nastříkáme pusinky na 2 plechy vyložené pečícím papírem. Oba plechy sušíme spolu na horkovzduch při 100°C asi 45 minut a pak necháme v troubě vychladnout. Studené pusinky můžeme pocákat čokoládou.

8…Kytičky
Těsto: 210 g hladké mouky, 140 g mletých vlašských ořech, 70 g cukru moučka, 140 g másla, 2 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme jej odpočinout, rozválíme a vykrajujeme kytičky, upečeme na 150°C horkovzduchem. Vychladlé slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládovou polevou tmavou a světlou, promícháme špejlí.

9…Trubičky s čokoládovým krémem
Těsto: 350 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 180 g másla, 70 g strouhaných vlašských ořechů, 1 vejce, 1 žloutek. Vypracujeme těsto, naděláme kuličky a ty naválíme v tenké vrstvě na trubičky. Z poloviční dávky je 60 kusů. (Ze zbytku těsta můžeme vykrájet různé tvary na slepování.) Trubičky pečeme na 180°C 10 minut. Plníme krémem na pařížské rohlíčky, konce namáčíme do čokolády a necháme ztuhnout. (Já jsem plnila různými krémy a pro odlišení pocákala čokoládou.)

Štafetky jako vánoční cukroví
Těsto: 4 bílky (na váhu to je 154 g), 90 g cukru krupice, 50 g směsi z kokosu a mletých ořechů, 40 g hladké mouky. Krém: 130 g nutelly, 130 g másla. Dále: čokoláda
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, vmícháme směs kokosu s ořechy a mouku. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme (170°C 15 minut). Vychladlý korpus celý potřeme krémem (dobře vyšlehané změklé máslo s nutellou), rozpůlíme a přiklopíme krémem na sebe, necháme ztuhnout v ledničce. Nakrájíme malé obdélníčky a máčíme je přes roh v čokoládě. Necháme ztuhnout. Uchováváme v chladu.