OŘECHOVÉ TAŠTIČKY Z LINECKÉHO TĚSTA-JEDNODUCHÉ -VÝBORNÉ..........recept z JAK TAK



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto na ořechové taštičky: 350 g hladké mouky 200 g tuku – Hery, másla 2 žloutky 130 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr Ořechová náplň: 100 g mletých vlašských ořechů sníh ze dvou bílků 70 g moučkového cukru 1 dcl rumu

POSTUP PŘÍPRAVY

Na pracovním vále smícháme mouku, tuk, vanilkový cukr, vejce a pečlivě vypracujeme těsto. Pokud máme dostatek času, dáme těsto do chladna odpočinout. Odležení těsta ale není zcela nezbytné, můžeme začít s ním hned pracovat.


Připravíme si vlašské ořechy. Utěší nás, že jsou zdravé, dokonce se říká, že nejzdravější ze všech ořechů. Obsahují vápník, fosfor a vitaminy skupiny B. Pokud jsme si koupili vlašské ořechy již vyloupané, máme ušetřeno hodně práce a času. Louskané ořechy jsou ale podstatně dražší. Možná máme ořechy z vlastních zdrojů a z vlastní úrody, tak je určitě rádi zpracujeme a vylouskáme. Dáváme pozor, aby mezi jádry nezůstaly odštěpky skořápek. Jádra ořechů rozdrtíme.


Z bílků ušleháme tuhý sníh. Přidáme cukr, trochu rumu (nemusíme se bát, že by dětem uškodil, alkohol pečením vyprchá a zůstane voňavé aroma), rozemletá jádra vlašských ořechů a vše opatrně vmícháme do přichystaných bílku .
Placku lineckého těsta vyválíme asi 0,5 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Jak velká, záleží na vás. Pokud chcete mít ořechové taštičky jako vánoční pečivo, děláte kolečka menší. Mimo vánoční svátky je praktičtější tvořit kolečka větší, vykrajování je časově méně náročné a ořechové taštičky jsou rychleji hotové.

Hotovou ořechovou náplň klademe lžičkou doprostřed kolečka, přeložíme ho napůl a taštičku uzavřeme pevným stisknutím okraje. Můžeme si pomoct nějakou formičkou, tvořítkem, aby byl okraj zoubkový.


Ořechové taštičky klademe na plech a následně dáme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 150–180 °C (podle vaší trouby) asi 15 minut. Upečené taštičky nakonec posypeme moučkovým cukrem. A je hotovo. Dobré chutnání.