Dortěnky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

bílky,moučkový cukr,máslo,káva,umleté oříšky a čokoláda.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na jeden bílek dáme 7 dkg moučkového cukru.\r\nJá dělala z pěti bílků. A mám asi tři plechy. Šlehačem smícháme v kovové nádobě cukr z bílkem.\r\nDále si uděláme vodní lázen a šleháme v lázní do zhoustnutí., Aby se nám za míchačem tvořili vlnky.\r\nNemusí být moc husté. Po vyndání z lázně šleháme ještě chvilinku venku ,aby vyšla pára.\r\nPak s nádobou přendáme do studené vody a ještě chvilku šleháme.\r\nAž trochu vychladne. Pak nandáme do zdobítka a na plech vymaštěný sádlem tvoříme malá kolečka.\r\nSušíme asi na 100stupnu. Asi třičtvrtě až hodinu. Zespoda musí cinknout o plech ne být měkké.\r\nPo upečení se spojí krémem,dáme větší vrstvu, otřeme ještě dokola dortěnky a poválíme okraj ve směsi umletých oříšku a čokolády.\r\nKrém : Uvaříme velmi silnou kávu turek..asi 150 ml vroucí vody a asi pět lžiček kávy. Necháme vyluhovat.\r\nPak slijeme. Vaříme v hrníčku a zahustíme troškou asi lžičkou solamylu. Na řídší kašičku. Spíš řídké.\r\nVyšleháme celé pravé máslo s 10dkg cukru, nebo dle chuti a pak postupně přiléváme kávu..zase dle chuti.\r\nPokud se nám nedejbože srazí :-) ohřejeme trochu vody, krém dáme nad páru a krátce vyšleháme, hned se spojí.

:-)