Mrkvové řezy s ovesnými vločkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 350 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru moučka, 200 g másla nebo Hery, 200 g jemně nastrouhané mrkve, 50 g namletých ovesných vloček, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů. Dále: rybízová marmeláda, mléko na potření.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pečení v novém roce jsem chtěla zahájit nějakou zdravou dobrotou. Mrkvička, ovesné vločky, oříšky, málo cukru, přesně to jsem hledala a našla ve staré kuchařce a hned také vyzkoušela. Obavy, že když je to zdravé, nebude to dobré, se nevyplnily, ale spíš naopak. Ze stolu mizel jeden kousek za druhým.

Ze všech surovin na vále zpracujeme těsto, rozkrojíme na polovinu, rozválíme na placku velikosti plechu (30 x 40 cm) a pomocí válečku přeneseme na slabě vymazaný plech. Těsto potřeme marmeládou, přikryjeme druhou rozválenou plackou, povrch popícháme vidličkou a potřeme mlékem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C do zlatova (pekla jsem 22 minut). Vychladlý moučník pocukrujeme.

Hodnocení: S těstem se dobře pracuje a dobře se přenáší na plech. Při pečení oříšky provoní celý byt. Řezy jsou křehké, míň sladké, ale vynikající. Okraje koláče jsou nádherně křupavé.