Mandarinkové řezy s želé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškot: 4 vejce, 90 g cukru moučka, 90 g polohrubé mouky. Krém: 1 Zlatý klas, 500 ml mléka, 50 g cukru krupice, 50 g bílé čokolády, 125 g másla. Dále: marmeláda, 1 mandarinkový kompot. Ozdoba: 1 čiré dortové želé, šťáva z ½ menšího pomeranče.

POSTUP PŘÍPRAVY

Úkol zněl jasně: upéct něco dobrého s použitím mandarinkového kompotu a Zlatého klasu, kterému končila trvanlivost. Proto vznikl tento recept.

Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny a pak lehce vmícháme prosátou mouku. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (asi 10 minut).
Z mléka, cukru a Zlatého klasu uvaříme kaši, přidáme do ní nalámanou čokoládu a mícháme do rozpuštění, pak vychladíme. Změklé máslo s kaší vyšleháme do hladkého nadýchaného krému. Mandarinky necháme okapat a šťávu zachytíme.
Vychladlý piškot po odstranění papíru rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Jeden pruh uložíme na tác, potřeme marmeládou, krémem, poklademe mandarinkami, vše opakujeme, nahoře ukončíme krémem. Moučník uložíme do ledničky nejlépe do druhého dne, aby se pěkně proležel.
Šťávu z kompotu doplníme šťávou z pomeranče a vodou do 250 ml, rozmícháme v ní dortové želé a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Horké ihned nalijeme přes sítko do nádoby s širším dnem a necháme ztuhnout. Nakrájíme malé kousky a řezy jimi ozdobíme. Zbytek želé můžeme sníst samostatně nebo znovu rozehřát a použít na jiný moučník.

Hodnocení: nadýchaný piškot tentokrát z domácích vajec (Marti, díky!) s lehoučkým čokoládovým krémem se dobře doplňuje s mandarinkami a lahodným mandarinkovým želé. Nakrájíme 10 kousků.

***