Krémová smetanová polévka z hlívy ústřičné



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hlíva ústřičná (asi 500g), 2 brambory, cibule, hladká mouka, máslo, 33% smetana ke šlehání, drcený kmín, sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou hlívu (kloboučky na větší kousky, nožičky na menší), zasypeme troškou drceného kmínu a odložíme stranou.
Připravíme si cibulovou jíšku - na másle osmahneme do sklovita cibuli, zasypeme 2 lžícemi hladké mouky a osmahneme. Poté zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem (cca 750 ml), osolíme a uvaříme společně s bramborami nakrájenými na kostičky. Provaříme. Asi po 10 minutách přisypeme hlívu a společně ještě chvíli provaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec polévku rozmixujeme a na talíři zjemníme smetanou ke šlehání. Můžeme podávat s krutonky.
Časy i množství jsou orientační, ale výborná chuť zaručená.