Králík v hořčičné omáčce, soté z králíka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Naporcovaný králík nebo jen králičí stehna, čerstvě mletý pepř, cca 130g přepuštěného másla, 1 lžíce olivového oleje, 4 šalotky nebo 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, sušený tymián, sůl, 2dcl dobrého suchého bílého vína, lžíce kvalitní hrubozrnné nebo Dijonské hořčice, kuřecí nebo králičí vývar (popř. horká voda - NE bujón z kostky), 2dcl sladké smetany, petrželka na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Máslo s olejem zahřejeme a opečeme opepřené porce králíka ze všech stran do růžova (nesolíme, aby maso nepustilo šťávu). Vyjmeme a necháme v hrnci pod pokličkou. Na výpeku z králíka osmahneme do růžova drobně pokrájenou šalotku nebo cibuli, přidáme drcené stroužky česneku, tymián (s ním opatrně), 1 min smažíme, osolíme, přidáme hořčici a víno a tekutinu zredukjeme na 1/2. Poté přilijeme horký vývar nebo vodu, vložíme porce králíka (maso by mělo být ponořené) a pečeme v litinovém pekáči přikryté cca 1hod nebo mírně dusíme na kamnech dokud není maso měkké. Poté maso vyjměte, uchováme v teple, omáčku zredukujeme na 1/2, poté buď propasírujete, nebo necháme tak a vlijete smetanu, kterou provaříme. Je hotovo a můžete králíka podávat s libovolnou přílohou posypaného petrželkou. Tento recept a foto jsem si našla na internetu a je vynikající.